Учители и творци са удостоени с приза „Посланик на библиотеката”

За четвърта поредна година Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград излъчи носители на приза „Посланик на библиотеката”. Отличието се връчва на дарители и приятели на просветно-културната институция, съмишленици и личности, които съдействат за нейното модернизиране и популяризирането на дейността ѝ. Посланици на библиотеката за 2021 година са:

Мария Шандуркова-Русева, поет и преводач. Дългогодишен дарител, сътрудник и приятел на Библиотеката. Тя е автор на 8 книги и на издадени 9 поетични сборника с нейни преводи от руски език.

Бистра Жекова, гимназиален учител в ПЕГ „Д-р Иван Богоров”-Димитровград – инициатор на различни инициативи за насърчаване на четенето сред учениците, дългогодишен партньор на Библиотеката в просветната й дейност.

Стела Иванова, начален учител в СУ „Любен Каравелов”-Димитровград – дългогодишен партньор на Библиотеката, инициатор на множество инициативи за популяризиране на четенето сред учениците.

Таня Ганева, учител в СУ „Любен Каравелов”-Димитровград – за висока отдаденост в насърчаване на грамотността и четенето сред учениците с различни съвместни инициативи на Библиотеката.  

Генка Славова, начален учител в ОУ „Пенчо Славейков” – Димитровград – за повишаване интереса на децата към четенето, проправяйки път в сърцата им към Библиотеката и книгите, инициатор на съвместни тематични събития. 

Библиотеката връчи две награди „Читател на годината” за 2021 г.

Традиционните си награди „Читател на годината” за изтеклата 2021 година, присъди на двама свои читатели Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград.

Михна Русева печели приза при възрастните с прочетени над 200 книги. Тя е редовен читател в Заемна за възрастни и предпочита художествена литература. Любим неин автор е Лусинда Райли.

„Читател на годината” в Детски отдел стана второкласника Виктор Янчев с прочетени 95 книги. Той обича да чете книжки с различна тематика, но най-вече – приказки. Виктор проявява голям интерес към приключенията на любимеца на много деца – костенурката Франклин.

Наградите на отличените връчи директорът на библиотеката Валентина Терзиева с пожелания за здраве и още дълги години вълшебни и приятни моменти с книгите. Тя сподели, че стремежът за постигане на многообразие и пълнота от любима литература, задоволяваща интересите на читатели от всички възрасти, е част от целенасочената политика на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград за насърчаване на четенето и грамотността.

Книжно предизвикателство за деца, отправя Библиотеката

Мили деца и млади читатели, дойде момента да отправим и към вас „Книжно предизвикателство“. До края на настоящата година Ви каним да прочетете най-малко 15 книги, по подбрани от нас критерии.

С новата ни инициатива ще се впуснете в приятни изживявания с приказки, басни, комикси, стихотворения. Ще научите интересни факти за животинския свят и за праисторическите същества, ще се запознаете с български автори и ще се докоснете до света на възрастните, прочитайки книга без картинки. Първите десет деца, справили се най-бързо, ще получат награди.

Повече информация, както и списък с условията на предизвикателството, ще можете да получите в Детския отдел на Библиотеката.

Приятно четене!

Библиотеката Ви отправя ново книжно предизвикателство през 2022 година

Скъпи приятели на Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград,

днес стартираме ново „Книжно предизвикателство” до края на 2022 г. След успешната ни инициатива миналата година, през настоящата Ви каним да прочетете най-малко 25 книги, по подбрани от нас критерии.

Участвайки в новата ни инициатива, ще се впуснете в приятни изживявания из живота на известни артисти, ще се докоснете до детското и хумористичното, ще научите за интересни дестинации и гастрономически наслади, ще се потопите в исторически и класически сюжети, ще преживеете лирични мигове и др.

Първите десет читателя, справили се най-бързо, ще получат награди.

Повече информация, както и списък с условията на предизвикателството, ще можете да получите в отдел „Заемане за дома“ в Библиотеката.

Приятно четене!

Скъпи приятели,

още с настъпването на новата 2022 година бързаме да ви зарадваме с нови книги. Общо 357 заглавия на художествена, справочна, научна и детска литература вече сe обработват и поетапно ще бъдат представени на вашето внимание от Градска библиотека „Пеньо Пенев”.

Обогатяването и обновяването на нашия фонд стана възможно благодарение на поредния спечелен проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на стойност 4 800 лв. При подбора на новите книги от различни издателства, сме се стремили да отговорим и удовлетворим всички читателски търсения и интереси.