Театър забавлява малчугани в лятната градина на библиотеката

Две театрални представления на детската пиеса „Как се лекува лъвски страх“ зарадваха малчугани от детски градини в лятната градина на библиотеката днес. Проявата бе организирана по повод 1 юни – Международния ден на детето от Община Димитровград в партньорство с ОДТ „ Ап. Карамитев“, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Исторически музей – Димитровград. Театралните представления изпълниха артистите Силвия Предова и Янко Митев. Режисьор на постановката е Съби Събев.  

Резултати от конкурса по краснопис

Скъпи приятели,

дойде време да обявим резултатите от конкурса по краснопис, организиран от Градска библиотека „Пеньо Пенев” по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Радостни сме за големия интерес на общо 81 деца от І до ІV класове от училищата в община Димитровград да препишат част от произведението на Черноризец Храбър „За буквите” от книгата „Моята първа книга за Кирил и Методий”. Компетентното жури бе изключително затруднено в оценяването на ръкописите, защото всички те бяха прекрасни, написани с усърдие и грамотност.

Отличените в конкурса участници ще получат награди. Техните имената са:

ОТЛИЧЕНИ В КОНКУРС ПО КРАСНОПИС

I клас:

I място:

Николай Тодоров

Ива Калайкова

 

II място:

Мария Тенчева

Ани Иванова

 

III място:

Тонимир Марчев

 

Поощрителни награди:

Николай Ангелов

Виктор Стаменов

Сияна Николаева

Памела Михайлова

Даниел Каиков

Христа Абаджиева

Йоана Сребрева

 

II клас:

I място:

Радост Христова

 

Поощрителни награди:

Денислав Динев

Валерия Найденова

Габриел Христов

Христиана Ганева

 

III клас:

I място:

Дивна Шлянковска

Дария Минкова

 

II място:

Вяра Петкова

 

III място:

Мартин Ганев

 

Поощрителни награди:

Ана Мария Симеонова

Росица Павлова

Ния Хараланова

I клас: Георги Гочев

III клас: Самуил Иванов

Отличените участници ще могат да получат своите награди в Градска библиотека „Пеньо Пенев” на 1 юни от 8:30 до 18:00 часа, както и в следващите дни в рамките на работното време.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В новото видео от рубриката „Миналото говори” ви представяме четвърти брой – https://youtu.be/bqbhLRnQ7M4 на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец юни те са 6-и, 13-и, 21-и и 28-и.

Анелия Черкезова представи дебютната си стихосбирка в Димитровград

Вълнуващо и радушно премина творческата среща с хасковската поетеса Анелия Черкезова в Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград на 25 май 2022 г. Акцент в поетичната вечер бе представянето на нейната дебютна книга „Капан за сънища”. Авторката и книгата представи хасковската поетеса Ели Видева.

Стихосбирката е от три цикъла – „Сътворение”, „Възкресение” и „Нов свят”, които символизират житейския път – раждане, младост и зрялост. По стихове на Анелия Черкезова има създаден черно-бял клип с участието на Никола Лилов и автор Славян Костов.   

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград получи високо признание

Директорът Валентина Терзиева бе сред поканените от президента на България Румен Радев и неговата съпруга г-жа Десислава Радева на официалния прием по повод 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и слaвянската книжовност.

Почитатели на Ивелина Радионова препълниха библиотеката при представяне на романите ѝ

Писателката Ивелина Радионова представи своето творчество и най-новия си роман „До Боянския майстор” в Градска библиотека „Пеньо Пенев” в навечерието на 24 май. Нейни почитатели и приятели препълниха зала „Снежана Янева”, нетърпеливи да се срещнат с любимата си авторка. Като пътешествие с Машина на времето Ивелина Радионова презентира своите книги, срещайки гостите си с различни литературни герои и сюжети, написани из под нейното перо.

Увлекателният разказ за Търновската царица и Боянския майстор бе изпълнен с исторически сведения и факти, които писателката е открила в своите проучвания преди написването на романа. Тя провокираше присъстващите в залата с въпроси как се развива действието в романа и защо героите й постъпват така. Това е 13-та книга, която издава Ивелина Радионова. Романът завладява със своята превратност, умело и деликатно преплел българска история и личните съдби на героите. Любов, омраза, подлост, жертвоготовност и жестокост, се така преплитат неочаквано и вълнуващо, докосвайки умовете и сърцата на читателите.

„Миналото говори” за строителството на Димитровград в YouTube канала на Библиотеката

В новото видео от рубриката „Миналото говори” ви представяме трети брой – https://www.youtube.com/watch?v=WO6_h3FOBLE на първия димитровградски вестник -„Млада гвардия”. В чест на 75 години от създаването на Димитровград, представяме акценти от броевете на вестника, свързани с бригадирския живот и строителството на града. Епизодите в YouTube канала ни се излъчват на датите, на които излиза съответния брой – през месец май са 9-ти, 16-ти, 23-ти и 30-ти.

Заповядайте на среща с автора на романите „Алтъна“, „Обич“ и „До Боянския майстор“ и др.

Малчугани от детска градина „Приказка“ се включиха в Националната библиотечна седмица

Малчугани от трета и четвърта групи на детска градина „Приказка” гостуваха на Градска библиотека „Пеньо Пенев” в рамките на Националната библиотечна седмица. В лятната читалня те с интерес слушаха български народни приказки, които по забавен начин им четоха библиотекарите. Малките гости се потопиха в приказния свят и дори станаха участници в забавното четене. Видео от събитието може да гледате в нашия YouTube канал – https://youtu.be/-SsnSFHtBNo