Ученици участваха в образователна лекция на тема „Трафик на хора“

Какво представлява престъплението „Трафик на хора“ и как обществото се бори срещу съвременните форми на робство, дискутираха ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ с бившия полицай Борислав Борисов, който е психолог към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица. Децата изгледаха презентация, от която се запознаха със заплахите и рисковете от тази криминална дейност. В рамките на урока те научиха, че сред предпоставките да станеш жертва на експлоатация, са неграмотността, бедността, нереалистичните очаквания, отчуждението от семейството и др.

Епично пътешествие в науката направи учителя и посланик на библиотеката Мариела Николова

Началният учител от ОУ „Пенчо Славейков“ Мариела Николова, носител на приза „Посланик на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ за 2023 година“, представи проекта си „Научен компас: Епично пътешествие през време-пространството“. Той е реализиран през настоящата учебна година с учениците ѝ от четвърти клас, с подкрепата на родителите и библиотекари.

На 6 юни те присъстваха на открит урок, в който младата преподавателка, влезе в ролята на Мими Приключенска и представи как е реализиран проекта и какво са научили учениците при осъществяването му. Епичното пътешествие премина през научните дисциплини и области: физика, астрономия, геология, биология, исторически епохи, геология, география, велики изобретатели, учени, откриватели и др.

В рамките му нейните възпитаници са изработили презентации и сами са представяли наученото пред своите съученици, влизайки в ролята на учители. В края на всеки научен раздел се провеждала дискусия, в която четвъртокласниците обменяли знания и интересни факти от съответната област. Сред придобитите ценни умения от учениците по проекта е било търсенето, използването и анализирането на достоверна научна информация от енциклопедии, справочници и речници, налични във фонда на библиотеката.

За работата с научните книги и издания децата имали пълното съдействие на директора Валентина Терзиева и библиотекарите Мария Митева и Десислава Еленчева. За ползотворните взаимоотношения и сътрудничество те получиха благодарствени сертификати от началния учител Мариела Николова.     

Мина Карагьозова представи „Пулсът на всемира“ с жест към жертвите от домашно насилие

Литературният критик Мина Карагьозова представи книгата си „Пулсът на всемира“ пред ценители на словото в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ снощи. Творческата вечер с хасковската писателка и поетеса бе открита с нейни стихове от седмокласничките Симона и Моника, доброволци към библиотеката.

Димитровградската поетеса Вили Ро запозна присъстващите с биографията и творчеството на Мина Карагьозова. Тя изтъкна безспорните ѝ достойнства на прозаик, публицист, литературен критик, преводач, общественик и учител, и множеството национални и международни отличия и награди, с които е удостоявана. „Със самобитната си чувствителност, начетеност и индивидуализъм, тя  по свой начин декодира езика и представя личностна интерпретация и съпреживяване на авторите до които се е докоснала.“, посочи Вили Ро.

Писателят Хубен Стефанов заяви, че Мина е фактор в културата, която с безспорния си талант оформя облика на хасковската литература.

Мина Карагоьзова прочете част от своите литературни откровения, включени в книгата ѝ „Пулсът на всемира“. В над 200 страници изданието съдържа споделения на авторката, отзиви за книги и хора, спонтанни несъглания и отражения. Рецензент и редактор на книгата е д-р Елена Алекова.

В края на вечерта авторката получи и сърдечни благодарности от Димитрина Тончева от Кризисния център за жертви от домашно насилие в Димитровград, за жеста си набраните средства от представянето на книгата да бъдат да дарени за нуждите на институцията.  

Заповядайте на творческа среща с писателката и поетеса Мина Карагьозова и премиера на най-новата ѝ книга с литературна критика „Пулсът на всемира“ в Димитровград. Рецензент и редактор на книгата е д-р Елена Алекова. Водещ на вечерта ще е димитровградската поетеса Вили Ро.

Мина Карагьозова живее и твори в родния си град Хасково. Завършила е Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, специалности „Руска филология“ и „Английски език и литература“. Автор е на стихосбирки и на книги с публицистика, есеистика, литературна критика и разкази: „Постоянно местожителство – ада“ (1992 г.), „Струна над бездната“ (1998 г.), „Танц“ (2007 г.), „Ранени от Словото“ (2013 г.) „Душата – горе!“ (2019 г.), „Екстаз“ (2001 г.), „Веселата страна на живота“ (2022 г.), „Пулсът на всемира“ (2023 г.). Публикувала е стихове, есета, литературно-критически статии, разкази в български и чуждестранни вестници, списания и електронни издания. Стиховете й са преведени на девет езика.

Носител е на редица регионални, национални и международни литературни награди. През 2022 г. е удостоена със специалната награда на конкурса „Ивайло Балабанов“, а през миналата година е отличена за цялостно творчество с наградата „Александър Паскалев“.

Член на Съюза на българските писатели.

Член на Славянска литературна и артистична академия.

Член на движението „Световни поети“ с център Сантяго, Чили.

Член на Международната академия на писателите с център Рига.

Откъс от статия на д-р Елена Алекова за книгата „Пулсът на всемира“:

„Творческият ми принцип е да не се разкъсва фината тъкан на творбата с логически операции – анализ, съждения, синтез. Моите текстове са по-скоро есета, свързани със съответната книга – израз на моето не само рационално, но и емоционално отношение към автора и произведението му“.

Напълно съм съгласна с Мина. Този начин на писане ми допада, защото чрез него добиваме представа не само за разглежданата творба, но и за човека, който я разглежда. При това тя пише тип „диалогична“, а не „монологична“ критика, в която си позволява, „диалогизирайки“ с автор на различно от нейното мнение, да представя своята гледна точка, без да се страхува от авторитети.