Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бе домакин на Национална кръгла маса

На 30 март 2023 г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград бе домакин на Национална кръгла маса „Предизвикателствата пред съвременната библиотека в динамиката на новото време“, организирана по повод 70-годишнината на Библиотеката. Официални гости бяха доц. Юлия Савова и доц. Евгения Русинова от Университета по библиотекознание и информационни технологии – София, Величка Петрова – главен библиотекар от РБ „Н.Фурнаджиев“ – Пазарджик, Надежда Стамова-Сотирова от РБ „Хр. Смирненски“ – Хасково и Диана Дончева – директор на дирекция „Европейски програми и хуманитарни дейности“ в Община Димитровград.

Във форума взеха участие над 40 специалисти, сред които учители от СУ „Л.Каравелов“ и библиотечни специалисти от читалищата в община Димитровград. Изнесени бяха 11 доклада, обхващащи различни аспекти от библиотечната работа. Обсъждани бяха предизвикателствата пред съвременните библиотеки и бяха споделени ценен опит и добри практики. Състоя се и полезна дискусия, в която бяха генерирани нови идеи. Това стана основание участниците да оценят кръглата маса като ползотворна и необходима, постигнала целите си. Форумът бе високо оценен и от университетските преподаватели. Благодарим за сътрудничеството на Валя Костова – главен експерт в Община Димитровград. 

Библиотеката с инициативи в рамките на Дигитална седмица 2023 г.

Благодарение на спечеления проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“ по общинската програма „Димитровград на младите“, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще се включи в европейската Дигитална седмица `2023 /ALL DIGITAL WEEK 2023/. Кампанията ще се проведе от 18 април до 7 май 2023 г., във връзка с обявената от Европейската комисия Европейска година на уменията под мотото „Подобрете дигиталните си умения“.

В рамките на кампанията, Библиотеката предоставя възможност на ученици от II до VI клас от община Димитровград, да се включат в демонстрации и обучения за придобиване на нови дигитални умения за работа с 3D принтер, 3D писалки и очила за виртуална реалност. Обученията ще се провеждат организирано в рамките на един учебен час. Участието в дейностите ще става след предварително записване на тел. 0391/66 956 или на e-mail: libdg@mail.bg .

ALL DIGITAL WEEK 2023 е ежегодна кампания с над десетгодишна история, насочена към повишаване на цифровата грамотност и използването на цифровите технологии. Провежда се от центрове за компетентност, библиотеки, училища и неправителствени организации в цяла Европа. Кампанията подпомага и изпълнението на конкретни действия в Плана за цифрово образование 2021-2027 г. на Европейската комисия.

Празник на буквите в Библиотеката зарадва първокласниците от ОбУ „Св.Св.Кирил и Методий“

Първокласниците от димитровградското ОбУ „Св.Св.Кирил и Методий“ проведоха специален Празник на буквите в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Малчуганите демонстрираха, че са грамотни, знаят всички букви от Буквара, могат да четат и пишат. В забавни игри децата помогнаха на библиотечните Феи, пазителки на буквите, да развалят заклинанието на зъл магьосник, за да си върнат знанието за азбуката.

Празникът премина през пет изпитания, с които първокласниците се справиха отлично. В края на празника децата получиха послания от своите учителки, а директорът на Библиотеката Валентина Терзиева им връчи първите читателски карти и специални грамоти за тяхното усърдие и показани знания. След това първокласниците посетиха Детския отдел и читалнята за деца, където разглеждаха книжки, научиха как работи библиотеката и как трябва да си пазят книжките. Малките ни гости се запознаха и с библиотечния хамстер Хари, който обича най-много децата да му четат приказки. 

Дарение зарадва потребителите на Дневния център за деца с увреждания

Малките потребители на Дневния център за деца с увреждания в Димитровград вече ще се радват на нови материали за игрова и конструктивна терапия, батут с ограждения и специализирани палети и тунел, предоставени им като дарение. Уредите и пособията са закупени със средства, набрани на събитието „Духът плътта да побеждава“, което се проведе в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, в края на 2022 година. Премиерата на книгата „Човешки импресии“ на инж. Тильо Тилев и изложбата с авторски и колекционерски картини, белязаха 80-годишнината на автора. Съорганизатори на проявата бяха Библиотеката и Народно читалище „Култура-2002“ – Димитровград. Благотворителната инициатива за набиране на средства продължи и в началото на настоящата 2023 година, за да може за Първа пролет децата да бъдат зарадвани с новите придобивки.   

Писателят Милен Хальов вдъхнови ученици в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Авторът на романа за деца в три части „Кало Змея“, писателят Милен Хальов, се срещна с ученици от димитровградското СУ „Любен Каравелов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Разговорите между децата и младият автор преминаха вълнуващо, с много въпроси и отговори, и най-вече приятни емоции. Главният герой Кало в трилогията е син на змей, затова присъстващите с интерес обсъждаха приликите и разликите между дракони, змейове и лами, къде живеят караконджулите, как да се преборим с тях, и др. Учениците се интересуваха как се пише книга, какви са етапите по създаване на един роман и защо написването му отнема толкова много време. Срещата беше поредна изява по съвместния проект между културната институция и училището – „Библиотеките като образователна среда“.

 „Поезия е, когато емоцията намери своята мисъл, а мисълта намери думи”  Робърт Фрост

„…Поезията е не това, за което пишем, а това, което чувстваме…“ Вирджиния Улф

Поезията не значи да дадеш воля на емоциите, а да избягаш от тях.“ Томас Елиът

Ученици с подарък за 70-годишнината на Библиотеката

#70годиниСветътДоТеб

Сърдечен подарък за 70-годишнината си получи Градска библиотека „Пеньо Пенев“ от  деветокласници, възпитаници на димитровградската ПМГ „Иван Вазов“. В открит урок, посветен на библиотечното дело, те представиха интересни факти за библиотеките по света. Разказаха за историята на нашата и търсиха отговор на въпроса: какво е да си библиотекар?

Директорът на Библиотеката Валентина Терзиева разказа за предизвикателствата, пред които е изправена професията и отбеляза успехите на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, които я нареждат сред първите общински библиотеки в страната.

Сърдечно благодарим на момичетата и момчетата, и на техния преподавател Катя Костадинова.   

Ценно дарение с унгарска литература получи Библиотеката

Поредно дарение от нашия колега и приятел Димитър Русев получи Градска библиотека „Пеньо Пенев“, като подарък за 70-годишнината си. Дарението е от личната му библиотека и от Унгарския културен институт „Лист“ – София. Като дългогодишен техен партньор, той връчи 76 нови книги, отраслова и художествена литература. Дарителският жест е в чест на днешния Национален празник на Унгария – 15 март. Ценното дарение предстои да бъде обработено и предоставено за ползване на читателите.

Библиотеката получи дарение от Институт Отворено общество – София

Книгата „В търсене на по-добър свят. Целият живот е решаване на проблеми“ на Карл Попър получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград от Институт Отворено общество – София. Жестът е по повод 120 години от рождението на австрийско-британския философ и общественик Карл Попър (1902 г. – 1994 г.), виден представител на либерализма на ХХ век. Книгата е издадена в края на 2022 година от издателство „Парадокс“.