Детската писателка Петя Петрова гостува за Маратона на четенето в библиотеката

Авторът на поредицата детски книги „Готови за живота“ Петя Петрова гостува на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в рамките на кампанията „Маратон на четенето“. Тя проведе забавен урок с третокласници от димитровградското ОУ „Алеко Константинов“ с класен ръководител Боряна Петрова. Малките алековци слушаха приказни истории за добротата и приятелството, решаваха въпросници, дискутираха как да разбират чувствата си, как да овладяват емоциите си, как да печелят приятели и др.

Поредицата книжки на писателката Петя Петрова подпомага възпитанието при децата и им помага да си обяснят света на възрастните. Част от произведенията ѝ предстои да бъдат включени в учебно помагало за началното образование.  

Ученици направиха макет на планетата ни с важни съвети как да я пазим  

По повод днешния Ден на земята, третокласници от СУ „Любен Каравелов“ проведоха открит урок в Детски отдел на библиотеката. Те гледаха тематична презентация и книжки, свързани с опазването на околната среда и споделиха практични съвети как да бъде чиста. Интересни факти за биоразнообразието на Земята и начините за тяхното опазване изнесоха техните учители Нели Станева и Емилия Гочева.

Класът изработи макет на планетата от рециклирани материали. На него те поставиха всички континенти и табелки, обозначаващи глобалните проблеми за опазване на водите, растенията и животните. Дискутирани бяха теми за създаването на световните резервати, защитените зони и територии в България, както и за застрашените видове от Червената книга на изчезващите видове.

Първокласниците от Черноконево нетърпеливи за Маратона на четенето

Най-малките ученици от ОбУ „Св.св. Кирил и Методий“ се оказаха нетърпеливи за първото си участие в инициативата „Маратон на четенето“. След като в началото на април първокласниците станаха официално читатели на библиотеката, днес те гостуваха в Детския отдел, за да четат любими автори и книжки. Малките възпитаници на старши учителя Красимира Маркова се запознаха с творчеството на Андерсен, след което с интерес изслушаха приказките „Грозното патенце“, „Малката русалка“, „ Снежната кралица“, „Палечка“ и „Принцесата върху граховото зърно“. После децата от квартал „Черноконево“ проведоха забавни игри и показаха, че познават приказните герои и знаят поуките от прочетените приказки.  

135 години от рождението на Чарли Чаплин (16.04.1889 – 25.12.1977)

Витрина, посветена на живота и творчеството на великия Чарли Чаплин е подредена в библиотеката. Тя може да бъде разгледана в зала „Снежана Янева“ и включва книги и статии от вестници и списания.
Чарлс Спенсър Чаплин е британски комик, режисьор, сценарист и композитор, работил през по-голямата част от живота си в САЩ. Той е една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия и една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино. Изключителното филмово наследство на великия комик включва филмите „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Златна треска“, „Светлините на рампата“ и др.

Илко Чамов с дарение към потребителите на Центъра за временно настаняване

Набраните дарения при премиерата на книгата „Непродадена любов“ на Илко Чамов, състояла се в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, зарадваха потребителите на Центъра за временно настаняване в Димитровград. Сумата от 190 лева бе предоставена на управителя на центъра Борислав Борисов за нуждите на потребителите.  

Шестокласници се запознаха отблизо с библиотеката по проект „Успех за теб“

Шестокласници от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“ гостуваха на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, за да се запознаят отблизо с дейността й като институция. Посещението на група „БЕЛ – 6“ с ръководител Тонка Колева е във връзка с изпълнение на проекта „Успех за теб“ 2023-2024 г., по програма „Образование“ – 2021-2027,  съфинансирана от Европейския съюз. Младежите разгледаха заемна за възрастни, читалните, дигиталния център и обособените пространства за четене и популяризиране на научна и художествена литература. Най-интересно се оказа посещението в Детски отдел, където децата четоха книги и се включиха в творческо ателие.

Малчугани се запознаха с Андерсен и неговите приказки

Специален урок, посветен на Ханс Кристиан Андерсен и неговите незабравими приказки, имаха днес най-малките ученици от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“. Те научиха интересни факти за живота и творчеството на датския писател, който започнал да съчинява и пише истории още 11-годишен. Децата с интерес изгледаха презентацията, която виртуално ги отведе в Дания, в къщата на малкия Андерсен, в театъра на Копенхаген и най-вече в приказния му свят. Библиотекарите прочетоха на първокласниците две от известните негови приказки – „Новите дрехи на краля“ и „Огнивото“. След това те с интерес разгледаха и други книжки в Детски отдел, които ги очакват и през лятната ваканция.  

Празник на грамотността честваха първокласниците от ОУ „Пейо Яворов“

Първокласниците от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“ имаха вълнуващ Празник на буквите в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Двата класа отбелязаха тържествено, че вече са грамотни – знаят българската азбука и могат да четат и пишат. Децата бяха посрещнати от горските феи на Детски отдел, които ги преведоха през пет изпитания, за да открият вълшебния ключ на знанието. Празникът премина в много забавни игри и състезания, в които децата показаха наученото от Буквара. В края на тържеството всеки получи специална грамота и читателска карта, с която вече може да си взема книжки от библиотеката.