Апел за даряване на вехти, но ценни книги, отправя Градската библиотека

Социални мрежи
Източник: http://www.dgpazar.eu/
Апел за даряване на вехти книги, отличаващи се с рядкост и представляващи интерес за дообогатяване фонда на Градската библиотека “Пеньо Пенев”, отправиха от димитровградското културно-просветно средище. Оттам увериха, че екземплярите, които се намират в лошо състояние, преминават задължителна реставрация, за да станат част от набираната с десетилетия литературна съкровищница.
„Под игото“ на Иван Вазов, отпечатан през далечната 1890 г., бе една от представените снощи книги. Пред публика изложени в своеобразна експозиция бяха редки и изключително ценни за читателите книжни издания. Представени бяха и екземпляри от периодичния печат. Интерес за публиката са и шестте тома от 1895 г. на „Речникъ“ на Найден Геров, смятан за един от най-значимите трудове в българския език. Видени във фоайето на Градската библиотека могат да бъдат и издания на „Миналото“ на Стоян Заимов от 1898 г., „Съчинения“ на Марин Дринов от 1909 г., както и „Клетниците“ на Виктор Юго от 1897 г. Представено е и издание от 1890 г. на историческия роман „Айвънхоу“ на Уолтър Скот.
Една от най-старите пазени в Библиотеката книги е на почти 140 години. Издадена е в София през далечната 1882 г. – „Ад“ на Данте Алигиери. Тя е част от Фонд „Редки и ценни издания“, създаден през 1996 г. В него общите заглавия до момента възлизат на 381. Колекцията включва българска възрожденска книжнина, енциклопедии, справочници, граматики, както и първи издания на класици от българската и чуждестранна литератури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.