ЦЕННИ, СТАРИННИ И РЕДКИ ИЗДАНИЯ СЪБИРА КАТО ДАРЕНИЯ БИБЛИОТЕКАТА В ДИМИТРОВГРАД

Социални мрежи

Източник:  Izvestnik

Кампания по набиране на дарения от ценни, старинни и редки издания провежда Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Това бе обявено на изложението „От съкровищницата на библиотеката“, организирано снощи във фоайето на институцията, част от програмата за празника на Димитровград.

Събитието откри директорът на библиотеката Петко Каневски, а кратък доклад за изложените експонати направи дългогодишният главен библиотекар Филка Кузманова. Както писахме, най-старата от подбраните книги – „Ад“ на Данте Алигиери е на почти 140 години, издадена в София през далечната 1882-а. Ценен екземпляр на „Под игото“ на Иван Вазов се съхранява в димитровградската библиотека, издаден през 1890 г. Шестте тома на „Речникъ“ на Найден Геров, който се смята за един от най-значимите трудове в българския език, са издадени през 1895 г. в Пловдив…

Кампанията по събиране на ценни и редки издания не представлява някаква новост. Хората непрекъснато даряват. Целият ни фонд от такива издания е от дарения, подчерта Кузманова. Съхраняването на подобни книги в домашни условия е много трудно, защото на определена възраст започват да се разпадат. Необходимо е съхранението да бъде в подходящи помещения, със съответната влажност, бе подчертано на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.