85 години от рождението на проф. Марко Семов

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ представя творчеството на един от най-ярките интелектуалци на съвременна България, забележителен учен-народопсихолог, страстен патриот, изключителен университетски преподавател, впечатляващ публицист и удивителен писател. Един от най-четените през ХХ век и един от ония честни и доблестни български мъже, които никога не ги хвана страх да произнасят големи истини и да плащат цената за това…                      

 Превърнахме се в държава, която живее с протегнати за милостиня ръце.“

„Но така са изчезвали не само отделни държави, така са изчезвали цели империи. И ако днес не осъзнаем това, утре ще бъде наистина късно…“

„Демокрация не може да има там, където хората са гладни и бедни. Гладният човек не може да бъде демократичен – коремът не се прави на аристократ. Богатият пък не би станал богат, ако беше толкова демократичен…“

Мили деца,

непредвидени обстоятелства налагат лека промяна в заниманията от лятната програма „Занимателна ваканция“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Публикуваме новите дни и часове на плаката.

„Краят“ като вдъхновение и илюстрации по романа на Атила Бартиш от департамент „Изящни изкуства“ в НБУ.

Изложбата включва илюстрации на студентите от департамент „Изящни изкуства“ в НБУ.

„Краят“ Един роман на необикновените човешки съдби, на екстремните чувства, неподправената до грубост откровеност, горещата еротика, ярките характери, дръзкото поведение, кипящите страсти, роман на крайностите и предизвикателствата. През фотоувеличителя на фотографа.

Атила Бартиш е писател и фотограф. Книгите му са преведени на много езици. Последният му голям роман „Краят“ (2015) досега е издаден в Англия, Франция, Германия, Румъния, Македония.Емблематично призвание на Атила Бартиш е и фотографията. Негови фотоси се излагат в престижни галерии в Унгария и чужбина.

Занимателната ваканция в библиотеката стартира интересно

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ стартира с разнообразни инициативи първата част от лятната си програма „Занимателна ваканция“, от 17 до 30 юни 2024 г. В нея малките ни читатели учиха за пожарната безопасност с огнеборците от РСПБЗН-Димитровград, твориха интересни пана и апликации с библиотекарите, подобряваха говоримо английския си език с помощник-учителя Келси Уолък и играха настолни игри. Тематичните занимания се провеждат в определени дни и часове и са съобразени с възрастта на децата. През месец юли библиотеката ще стартира втората част на „Занимателна ваканция“, която също ще предложи интересни изненади на малките читатели от община Димитровград. 

115 години от рождението на Димитър Димов

На 25 юни отбелязваме 115 години от рождението на Димитър Димов – едно от най-блестящите пера в историята на българската литература. Романите му „Тютюн“ и „Осъдени души“ са сред най-големите родни класики. Първият му роман – „Поручик Бенц“ е издаден през 1938 година. Той е автор на разкази, пътеписи и научни трудове.

Този свят принадлежи на силните. Силният да стане по-силен, като унищожи слабия.“ („Осъдени души“)

И все по-ясно виждам, че нашият свят ще загине от алчността си.“ („Тютюн“)

Красотата е банално качество у много жени. Същинското очарование идва от вътрешния пламък на личността.“ („Поручик Бенц“)

Ученици участваха в образователна лекция на тема „Трафик на хора“

Какво представлява престъплението „Трафик на хора“ и как обществото се бори срещу съвременните форми на робство, дискутираха ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ с бившия полицай Борислав Борисов, който е психолог към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица. Децата изгледаха презентация, от която се запознаха със заплахите и рисковете от тази криминална дейност. В рамките на урока те научиха, че сред предпоставките да станеш жертва на експлоатация, са неграмотността, бедността, нереалистичните очаквания, отчуждението от семейството и др.

Епично пътешествие в науката направи учителя и посланик на библиотеката Мариела Николова

Началният учител от ОУ „Пенчо Славейков“ Мариела Николова, носител на приза „Посланик на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ за 2023 година“, представи проекта си „Научен компас: Епично пътешествие през време-пространството“. Той е реализиран през настоящата учебна година с учениците ѝ от четвърти клас, с подкрепата на родителите и библиотекари.

На 6 юни те присъстваха на открит урок, в който младата преподавателка, влезе в ролята на Мими Приключенска и представи как е реализиран проекта и какво са научили учениците при осъществяването му. Епичното пътешествие премина през научните дисциплини и области: физика, астрономия, геология, биология, исторически епохи, геология, география, велики изобретатели, учени, откриватели и др.

В рамките му нейните възпитаници са изработили презентации и сами са представяли наученото пред своите съученици, влизайки в ролята на учители. В края на всеки научен раздел се провеждала дискусия, в която четвъртокласниците обменяли знания и интересни факти от съответната област. Сред придобитите ценни умения от учениците по проекта е било търсенето, използването и анализирането на достоверна научна информация от енциклопедии, справочници и речници, налични във фонда на библиотеката.

За работата с научните книги и издания децата имали пълното съдействие на директора Валентина Терзиева и библиотекарите Мария Митева и Десислава Еленчева. За ползотворните взаимоотношения и сътрудничество те получиха благодарствени сертификати от началния учител Мариела Николова.     

Мина Карагьозова представи „Пулсът на всемира“ с жест към жертвите от домашно насилие

Литературният критик Мина Карагьозова представи книгата си „Пулсът на всемира“ пред ценители на словото в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ снощи. Творческата вечер с хасковската писателка и поетеса бе открита с нейни стихове от седмокласничките Симона и Моника, доброволци към библиотеката.

Димитровградската поетеса Вили Ро запозна присъстващите с биографията и творчеството на Мина Карагьозова. Тя изтъкна безспорните ѝ достойнства на прозаик, публицист, литературен критик, преводач, общественик и учител, и множеството национални и международни отличия и награди, с които е удостоявана. „Със самобитната си чувствителност, начетеност и индивидуализъм, тя  по свой начин декодира езика и представя личностна интерпретация и съпреживяване на авторите до които се е докоснала.“, посочи Вили Ро.

Писателят Хубен Стефанов заяви, че Мина е фактор в културата, която с безспорния си талант оформя облика на хасковската литература.

Мина Карагоьзова прочете част от своите литературни откровения, включени в книгата ѝ „Пулсът на всемира“. В над 200 страници изданието съдържа споделения на авторката, отзиви за книги и хора, спонтанни несъглания и отражения. Рецензент и редактор на книгата е д-р Елена Алекова.

В края на вечерта авторката получи и сърдечни благодарности от Димитрина Тончева от Кризисния център за жертви от домашно насилие в Димитровград, за жеста си набраните средства от представянето на книгата да бъдат да дарени за нуждите на институцията.