Градска библиотека „Пеньо Пенев“ е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар

От 27 до 29 септември 2023г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Участие във форума са заявили над 85 библиотечни специалисти от цялата страна. В тридневния семинар те ще дискутират важни теми, свързани с професионалната дейност и специализирания софтуер на българските библиотеки. Ще бъдат споделени добри практики за достъпност и привличане на повече потребители в книжовните институции. По време на форума за гостите е подготвена специална програма, в рамките на която те ще посетят културни институции и ще разгледат археологически забележителности в община Димитровград.

Библиотеката спечели пореден проект за нови книги

Щастливи сме да обявим, че Градска библиотека „Пеньо Пенев” спечели пореден проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерство на културата на стойност 5 759.01 лв. Със средствата предстои да бъде закупена нова художествена и отраслова литература, която ще обогати фонда на библиотеката и ще радва нашите потребители.

Директорът на ГБ „Пеньо Пенев“ участва в международния проект ADELE

От 3 до 10 юли 2023 г., в рамките на седмото издание на Social Hackathon Umbria, в Ночера Умбра, Италия, се проведе първата международна мобилност с учебна цел по проект „ADELE“ (Advancing Digital Empowerment of Libraries in Europe). Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейската комисия и e съфинансиран по Програма „Еразъм+“.

В обучението се включиха десет библиотекари от България, сред които бе и директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ г-жа Валентина Терзиева. Участниците имаха възможност да споделят идеи и да се докоснат до добри практики за социални и дигитални иновации в обществените библиотеки. Бяха създадени малки международни групи, които да работят върху първи идеен проект, отчитайки неговите нужди, цели, дейности и конкретни резултати, които трябва да бъдат постигнати. Задачата беше съобразена с хоризонталния приоритет на „Еразъм+“ за цифрова готовност, като участниците разсъждаваха заедно по темите за привличане на младежите в библиотеките и как да направят колекциите си по-достъпни за всички.

Пожарникари с образователен урок пред деца в библиотеката

Образователен урок по противопожарна безопасност проведоха днес децата, посещаващи летните занимания в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Занятието бе проведено от екип огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Димитровград. Пожарникарят Владимир Дамянов и неговите колеги разказаха на децата за своята професия и ги запознаха с основното оборудване, което използват при гасене на пожари и спасяване на хора.

Всеки малчуган имаше възможност да пробва колко тежи пожарникарското облекло и каска. Забавният час продължи със запознаване с апаратурата, с която огнеборците работят в силно задимена среда. Малките читатели успяха да разгледат отблизо пожарният автомобил и да тестват как се гаси пожар с противопожарен маркуч.

В края на гостуването всички благодарихме за отделеното време и интересния урок на смелите мъже от димитровградската противопожарна служба.

95 години от рождението на Христо Шишков

Витрина, посветена на 95 години от рождението на Христо Шишков – дългогодишен кмет и Почетен гражданин на Димитровград, е подредена в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Материали от периодичния печат – интервюта, очерци, спомени, разказват за личния му и професионален път.

Летните приключения в Детски отдел на библиотеката са в разгара си

Клуб „Магия от хартия“, воден от нашите доброволки Мони и Мони, заплени децата с творчество, сръчност и креативност. Програмата ни през юни и юли се допълва от лятно кино, в което малките ни читатели изживяват забавни емоции, приключения и вълшебства с любими приказни герои. Нови изненади и интересни занимания, очакват децата и през месец август.

„Златна колекция ХХ век“ очаква читателите в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Изживейте летни емоции с шедьоври на литературната класика и романите на световноизвестни автори!

Приятно четене!

Над 330 ученици се обучиха по проекта „В света на 3D – моделирай, играй, твори“

Над 330 ученици, от втори до шести клас, от община Димитровград, придобиха първите си дигитални умения по проекта „В света на 3D – моделирай, играй, твори“ на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“. Изпълнението му стартира на 21 октомври 2022 г. с работна среща на екипа по проекта. Последваха поредица теоретични и практически обучения на библиотекари за работа с 3D принтер, 3D писалки и очила за виртуална реалност, които позволиха създаването на програми с игрови подходи за демонстрации пред учениците. Водещ обучител бе доц. Весела Статкова от АМТИИ – Пловдив. В следващия етап, от месец март до края на май 2023 година, над 330 ученици получиха достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството. Проведени бяха дигитални обучения и демонстрации с всички тях по график и по групи. Заниманията бяха посрещнати с голям интерес от децата и от техните преподаватели, а Библиотеката отчете поредния си успешен иновативен проект.

Дарина Атанасова представи дебютната си стихосбирка „До счупване“

Новият нежен глас в българската поезия Дарина Атанасова представи дебютната си стихосбирка „До счупване“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Ценители на словото и приятели изпълниха лятната градина за премиерата на 16 юни. Мария Митева от издателство „Мусагена“ представи младата димитровградчанка, която споделя стиховете си в Инстаграм от 2019 г.

С книгата Дарина пренася читателите си в история в стихове за истинската любов, проправяща си път през бодлите на миналото и предпазните стени около сърцето. Красива вихрушка от чувства и думи, която няма да остави нито един почитател на поезията равнодушен.