Дарение зарадва потребителите на Дневния център за деца с увреждания

Малките потребители на Дневния център за деца с увреждания в Димитровград вече ще се радват на нови материали за игрова и конструктивна терапия, батут с ограждения и специализирани палети и тунел, предоставени им като дарение. Уредите и пособията са закупени със средства, набрани на събитието „Духът плътта да побеждава“, което се проведе в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, в края на 2022 година. Премиерата на книгата „Човешки импресии“ на инж. Тильо Тилев и изложбата с авторски и колекционерски картини, белязаха 80-годишнината на автора. Съорганизатори на проявата бяха Библиотеката и Народно читалище „Култура-2002“ – Димитровград. Благотворителната инициатива за набиране на средства продължи и в началото на настоящата 2023 година, за да може за Първа пролет децата да бъдат зарадвани с новите придобивки.   

Писателят Милен Хальов вдъхнови ученици в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Авторът на романа за деца в три части „Кало Змея“, писателят Милен Хальов, се срещна с ученици от димитровградското СУ „Любен Каравелов“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Разговорите между децата и младият автор преминаха вълнуващо, с много въпроси и отговори, и най-вече приятни емоции. Главният герой Кало в трилогията е син на змей, затова присъстващите с интерес обсъждаха приликите и разликите между дракони, змейове и лами, къде живеят караконджулите, как да се преборим с тях, и др. Учениците се интересуваха как се пише книга, какви са етапите по създаване на един роман и защо написването му отнема толкова много време. Срещата беше поредна изява по съвместния проект между културната институция и училището – „Библиотеките като образователна среда“.

 „Поезия е, когато емоцията намери своята мисъл, а мисълта намери думи”  Робърт Фрост

„…Поезията е не това, за което пишем, а това, което чувстваме…“ Вирджиния Улф

Поезията не значи да дадеш воля на емоциите, а да избягаш от тях.“ Томас Елиът

Ученици с подарък за 70-годишнината на Библиотеката

#70годиниСветътДоТеб

Сърдечен подарък за 70-годишнината си получи Градска библиотека „Пеньо Пенев“ от  деветокласници, възпитаници на димитровградската ПМГ „Иван Вазов“. В открит урок, посветен на библиотечното дело, те представиха интересни факти за библиотеките по света. Разказаха за историята на нашата и търсиха отговор на въпроса: какво е да си библиотекар?

Директорът на Библиотеката Валентина Терзиева разказа за предизвикателствата, пред които е изправена професията и отбеляза успехите на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, които я нареждат сред първите общински библиотеки в страната.

Сърдечно благодарим на момичетата и момчетата, и на техния преподавател Катя Костадинова.   

Ценно дарение с унгарска литература получи Библиотеката

Поредно дарение от нашия колега и приятел Димитър Русев получи Градска библиотека „Пеньо Пенев“, като подарък за 70-годишнината си. Дарението е от личната му библиотека и от Унгарския културен институт „Лист“ – София. Като дългогодишен техен партньор, той връчи 76 нови книги, отраслова и художествена литература. Дарителският жест е в чест на днешния Национален празник на Унгария – 15 март. Ценното дарение предстои да бъде обработено и предоставено за ползване на читателите.

Библиотеката получи дарение от Институт Отворено общество – София

Книгата „В търсене на по-добър свят. Целият живот е решаване на проблеми“ на Карл Попър получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград от Институт Отворено общество – София. Жестът е по повод 120 години от рождението на австрийско-британския философ и общественик Карл Попър (1902 г. – 1994 г.), виден представител на либерализма на ХХ век. Книгата е издадена в края на 2022 година от издателство „Парадокс“.

С обновен Детски отдел е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград от днес

Модерна интерактивна дъска и проектор са най-новите придобивки на детската читалня, закупени със средства от националната награда „Снежана Янева“, спечелена от Библиотеката през 2022 г. Високото отличие бе връчено от Мемориален фонд „Снежана Янева“ точно преди година, на 8 март, по случай 70 години от рождението на видната радетелка на библиотечното дело в България. Националната награда бе присъдена на Библиотеката за инициативи и дейности в памет на Снежана Янева, като достоен продължител на делото ѝ.  

Благодарение на разумното вложение, читалнята на Детски отдел ще предоставя съвременни възможности и услуги, подпомагащи усвояването на нови знания и повишаващи грамотността на подрастващите от община Димитровград. Интерактивната дъска и проектора ще радват както децата, така и педагозите, които вече имат алтернатива при провеждането на уроци в извънучилищна среда.  

С новите придобивки Библиотеката разширява възможностите да изгражда култура на четене сред децата на Димитровград, разкривайки им чудния свят на книгите, посредством различни интерактивни занимания и игри.

На днешния ден, когато отбелязваме 71 години от рождението на Снежана Янева, екипът ни отдава почит към делото ѝ.

Снежана Янева

(1952 – 2019)

Вдъхновител, инициатор и поддръжник на библиотечното дело в страната, безвъзмездно работила за създаването и развитието на Българската библиотечна асоциация и Фондация „Глобални библиотеки в България“, преди това Проект „Глобални Библиотеки“, уважаван директор на Информационния център в Посолството на САЩ в България, посветила целия си живот на каузата на библиотеките и обществената им роля.

Повече информация за живота и делото на Снежана Янева, може да прочетете тук: https://snejana-ianeva.org/bg/about-sneja.html

Пъстрите ни раници с „Книжни пътешествия” отново сред децата

Детски отдел на Градска библиотека „Пеньо Пенев” поднови инициативата „Книжни пътешествия” за насърчаване на четенето сред деца и подрастващи. Пет пъстри раници с книжки поеха на път и вече са при второкласници на ОУ „Ал. Константинов“ и третокласници от ОУ „Пенчо Славейков“. Гостуването им в класовете ще бъде в рамките на един месец.

Премиера на политическия комикс „На конци. 1968. Една действителна история“ и изложба, разказващи за трима български студенти, протестирали през 1968 г. против инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Художникът Веселин Праматаров, автор на текстовете и рисунките, разказа подробности по създаването на комикса и съдбите на главните герои – студентите по история Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев.

Работата по комикса е отнела година, сподели авторът. Текстовете се базират на реални събития и факти, които Веселин Праматаров е проучвал дълго. Проверявал е много документи в България, Чехия и Словакия, и различни източници, сред които и документалните филми – „Агресията“ и „Пражка пролет, 1968, Софийско лято“. Най-ценният му източник е ръкопис на Александър Димитров, един от живите участници в събитията.

Решението на 20-годишните тогава студенти да протестират срещу нахлуването на войските като печатат и разпространяват позиви, има съдбовни последици. Решили да привлекат още съмишленици, те попадат на агент от Държавна сигурност, който започва да подстрекава младежите да преминат към по-радикални действия. Студентите се предусещат и не се поддават. Задържани са от службите след отпечатването на втория позив. Следват дълги и тежки разпити, прекъсване на образованието, гонения и непрекъснато следене. Очакваните тежки присъди биват смекчени само и единствено поради спусната директива от Москва случаят да не се раздухва. Тези и други интересни факти разказа на премиерата създателят на „На конци. 1968. Една действителна история“.

Веселин Праматаров заяви, че комикса е одобрен като учебно помагало по история. Проектът е иницииран от Чешкия център в София, съвместно с Посолствата на Чехия и Словакия у нас. Реализиран е с подкрепата на „Теленор България“ и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Книжното издание е дело на Издателска къща „КИБЕА“. Графичната новела е сред заглавията в престижния каталог White Ravens 2022 на International Youth Library в Германия и печели няколко номинации и награди.

В края на събитието авторът получи скромен подарък от Градска библиотека „Пеньо Пенев“, тъй като събитието е част от проявите за нейната 70 годишнина. Изложбата, направена по графичната новела, може да бъде разгледана в библиотеката през следващите 10 дни.