135 години от рождението на Чарли Чаплин (16.04.1889 – 25.12.1977)

Витрина, посветена на живота и творчеството на великия Чарли Чаплин е подредена в библиотеката. Тя може да бъде разгледана в зала „Снежана Янева“ и включва книги и статии от вестници и списания.
Чарлс Спенсър Чаплин е британски комик, режисьор, сценарист и композитор, работил през по-голямата част от живота си в САЩ. Той е една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия и една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино. Изключителното филмово наследство на великия комик включва филмите „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Златна треска“, „Светлините на рампата“ и др.

Илко Чамов с дарение към потребителите на Центъра за временно настаняване

Набраните дарения при премиерата на книгата „Непродадена любов“ на Илко Чамов, състояла се в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, зарадваха потребителите на Центъра за временно настаняване в Димитровград. Сумата от 190 лева бе предоставена на управителя на центъра Борислав Борисов за нуждите на потребителите.  

Георги Милков очарова Димитровград със завладяващите си „Истории от ръчния багаж“

Известният журналист Георги Милков представи юбилейната си книга „Истории от ръчния багаж“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ снощи. Негови почитатели препълниха зала „Снежана Янева“, за да чуят от първо лице личните му преживявания като специален пратеник, военен кореспондент и турист из Азия, Африка, Латинска Америка, Близкия изток и Корейския полуостров.

Авторът сподели интересни факти за личния си живот и за професионалните си премеждия при пребиваванията му в Либия, Афганистан, Ирак, Замбия, Ботсвана, Етиопия и др. Той не спести подробности за рисковете, трудностите и щастливите случайности, които го застигат всеки път и навсякъде при пътуванията му с ръчен багаж.

Двучасовата среща бе изпълнена с интересни сюжети, които Георги Милков представи като умел разказвач. Той посвети присъстващата в залата детска аудитория как се бяга от носорог, как се управлява слон, как се язди магаре и други интересни подробности. Той получи искрени поздравления за книгата си и раздаде много автографи на димитровградчани.          

Видео от срещата на този линк: https://fb.watch/rfo9jpD70Z/

Приказките на Андерсен гостуваха на малчуганите от градини „Звънче“ и „Роза“ 

С приказките на Андерсен се забавляваха малчуганите от детските градини „Звънче“ и „Роза“. Вълшебницата от Детски отдел на библиотеката посети децата по повод инициативата „Маратон на четеното“. Тя им разказа за обичания датски писател, който е автор на едни от най-известните приказки – „Грозното патенце“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Дивите лебеди“, „Храбрият оловен войник“, „Снежната царица“, „Малката кибритопродавачка“ и др.

Малчуганите с интерес изслушаха завладяващите истории и показаха, че много обичат книжките и вече са приятели с някои от приказните герои. В края на гостуването си гостенката ориса всички деца бързо да научат българската азбука, за да могат с четене сами да откриват нови светове.

Кметът на Димитровград откри Маратона на четенето в библиотеката

Кметът на община Димитровград Иво Димов за поредна година откри кампанията „Маратон на четенето“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Тя цели популяризиране на четенето сред деца и възрастни. Той прочете на децата от детска градина „Райна Княгиня“ българските народни приказки „Работният кос“ и „Болен здрав носи“. Всяка приказка носи послания и поуки, че трябва да сме добри, да си помагаме, да сме трудолюбиви,  ученолюбиви, родолюбиви, сподели градоначалникът с малчуганите, които облечени като приказни герои, го изпратиха с музикален поздрав.

Националната инициатива „Маратон на четенето“  на Българската библиотечно-информационна асоциация се провежда за 19-и пореден път. Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се включва активно и ежегодно в кампанията от самото ѝ начало. За всяко издание библиотеката организира и провежда с деца и подрастващи различни интересни, забавни и образователни прояви, свързани с четенето и книгите, по специална програма.

Библиотеката с поредна лекция за опасностите от наркотиците  

В Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се проведе поредната дискусия за опасностите от наркотиците. Лекцията бе представена пред ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ от Борислав Борисов, психолог към Местната комисия за противодействие на обществените прояви на малолетни и непълнолетни. Чрез интересни опити и симулации, той показа как подрастващите лесно могат да бъдат прилъгани да опитат дрога и даде ценни съвети как да не се поддават на подобни опити. 

На 20 март се проведе третото творческо ателие по проект „Библиотека за тийнейджъри 3: Поетичен лексикон“, финансиран от общинската програма „Димитровград на младите“. Бяха изработени прекрасни страници с техниката „Скрапбукинг“, които ще попълнят бъдещите поетични антологии.   

Ученици и учители от Румъния обмениха опит в библиотеката

През изминалите дни Градска библиотека „Пеньо Пенев“ бе домакин на обмяна на опит с ученици и учители от Румъния. В рамките на гостуването се проведе работна среща между директора на библиотеката Валентина Терзиева, учители от ПЕГ „Д-р Ив. Богоров“ – Димитровград и техните чуждестранни колеги. Обсъдени бяха възможностите за бъдещо сътрудничество и предстоящи проекти.