Димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“ с нов професионален скенер по проект, финансиран от НФК

Социални мрежи

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград получи дългоочакваният професионален скенер Copibook Open System A3+ по проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“. Водеща организация по проекта е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград с партньори Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

Новият скенер бе монтиран от специалисти в Дигиталния ни център, където ще се извършва предвиденото по проекта дигитализиране на над 306 страници голям формат от вестник „Строим Димитровград“ от 1949 – 1952 г. и 300 страници документи от фонда на Исторически музей – Димитровград. Библиотекарите с нетърпение започнаха тествания и настройки на професионалния скенер, с който ще се съхранят за поколенията уникални печатни издания от фонда на Библиотеката и ценни оригинални документи на Музея.

Продължава изпълнението и на останалите дейности по проекта. В момента се разработва специален сайт на проекта, където ще се поместят дигитализираните документи с цел достъпност до широката общественост. Предстои обучение за работа с иновативната технология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.