Нидал Алгафари представи романите си в Димитровград, читателите да очакват новия

Социални мрежи

Сърдечно и непринудено премина творческата среща с режисьора и писател Нидал Алгафари в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград снощи. Лятната читалня на библиотеката се изпълни с читатели и негови почитатели, дошли специално за премиерата на романите му тук.

Нидал Алгафари говори за своята тетралогия   „Боже, защо господ лъже“,  „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли, ти, Бог си!“ и „Орисани да избираме“, и двутомния си роман „Рано или късно“. Пред димитровградска публика той сподели, че вече е готов новия му роман, който предстои да излезе на книжния пазар. В новото двутомно издание читателите отново ще съпреживеят една красива и интригуваща любовна история на фона на сблъсъка между две различни култури, близки в историческото си минало, загатна писателят.

Нидал Алгафари сподели, че в романите си наред с любовта като двигател и смисъл на живота, той описва и препредава на читателите автентичния български фолклор, традиции, обичаи и ритуали, изпълнявани от нашите предци в различни празници като Спасовден, Еньовден, Лазаровден, Тодоровден и др. По думите му традициите се забравят, а в последно време някои дори се преиначават, за да се използват и показват пред чужденците като атракция. Това е грозно и пагубно за културната ни история и националното ни самочувствие, бе категоричен Нидал Алгафари. Той обаче е оптимист за бъдещето предвид завръщането на българина към народната носия и българската шевица в последните години.

В двутомния роман „Рано или късно“ той пише за осъзната любов на третата възраст, която у нас, било поради предразсъдъци или наложени догми от предишни режими, се счита за невъзможна, и дори неморална. Нидал Алгафари сподели, че се вдъхновил да напише романа си, след като неволно станал свидетел на мила сцена на двама влюбени в трамвая. Романът е базиран на действителни събития, преплетени в сюжетна линия, криволичеща между три исторически периода – третото българско царство, опита за изграждане на социализъм и времето след разпада му.

В края на срещата Нидал Алгафари проведе непринудени разговори със своите почитатели и раздаде много автографи.

Видео от срещата може да гледате ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.