Библиотеката представя експозиция „Димитровградски периодичен печат”

Социални мрежи

По повод 74-годишнината от създаването на Димитровград Градска библиотека „Пеньо Пенев” представя експозиция „Димитровградски периодичен печат”. Акцент в нея са 21 местни вестници, отразявали вълненията, мислите и очакванията, свързани със създаването на Димитровград и по-нататъшното му развитие. Експозицията бе открита в читалня „Изкуство” на 1 септември от директора на библиотеката Валентина Терзиева, а подробности за всяко от тях представи пред гостите библиотекаря Десислава Еленчева.

Историята на димитровградската журналистика е неизменно свързана с бригадирското движение и изграждането на града в средата на ХХ век. Първият вестник в Димитровград е бригадирският бюлетин „Млада гвардия”, чийто първи брой излиза на 9 май 1948 година. Негов редактор е Георги Карапанчев, който е уредник, коректор и маши­нописец. Заглавката на първия брой е дело на художничката Веселка Райнова, а от втори брой – на художни­ка Александър Стаменов. Любопитен факт е, че всяка брига­дирска смяна има свой редакционен комитет, в който се включват журналисти от столични вестници, работещи като бригадири. Вестникът е сменял името си няколко пъти. През 1949 г. е преименуван на „Строим Димитровград„, а след 4 септември 1952 г. се издава под името „Димитровградска правда“ и става трибуна на обществено-икономическия и културния живот на града. От 1998 г. вестникът отново е преименуван – „Общински вести” и просъществува до края на 2000 г.

В изложбата са представени и вестници (многотиражки), издавани от предприятията в Димитровград – „Сталинец” (от 1961 г. „Химик“ при Химическия комбинат), „Енергетик” – вестник на ТЕЦ „Вълко Червенков“ (днес „Марица 3”), „Миньорски фронт” – на държавното въгледобивно предприятие Мина „Маришки басейн“, „Стахановец“ (по-късно „Вулканец„) – на циментов завод „Вулкан“, „Заводски строител“ на СУ „Заводски строежи“ и „Жар” – на Комбината за преработка на полиестерна коприна.

През 90-те години на XX в. в Димитровград започват да излизат първите частни вестници. Прощъпулник е седмичникът „Ориент експрес”. Като издание на дружеството „Компакт прес”, вестникът излиза в периода 1991-2010 г. Неговата притурка за изкуство – „Арт експрес”, по-късно се обособява като самостоятелен вестник. Същият издател издава и вестникът Димитровградски магазин”, който от 1995 г. започва да излиза под заглавието „Бизнес магазин юг”. Други представители на димитровградския периодичен печат в онези години са „Бумеранг”; „Риск”; „Седмични новини 6400; и др.

След 2000-та година се създават нови местните вестници: седмичникът „Тракия ХХI век(2002-2011); „Общински вестник” (2006-2011); „Димитровградски пазар” (от 2005 г. до момента); „На пазар в Димитровград” и др.

Изложбата е интересна за широк кръг посетители. Вестниците са съхранили история, факти и събития, отразявайки променящия се Димитровград през годините. На страниците им своите произведения са печатали голяма част от димитровградските поети и писатели. В Димитровград израстват професионално и се изграждат цяла плеяда журналисти и редактори, които могат да се видят и поименно в представените в експозицията периодични издания. Тя може да се разгледа в читалня „Изкуство” на библиотеката до края на месец септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.