220 години от рождението на Виктор Юго

Социални мрежи

„Човешкият разум владее три ключа, които му откриват всичко: цифри, букви и ноти. Знаеш, мислиш, мечтаеш. Това е всичко.“ – Виктор Юго

 Виктòр-Марѝ Югò (на френски: Victor-Marie Hugo) е френски поет, писател, драматург, романист, художник и общественик. Считан е за един от най-видните френски писатели, дали отражение, както върху литературния, така и върху политическия живот на страната. Представител на френската литература от 19 век, твори в жанрове и сфери с изключително разнообразие. Едни от най-известните му творби са „Парижката Света Богородица“ и „Клетниците“, филмирани с множество адаптации.

Виктор Юго допринася значително за обновяване на поезията и театъра. Помага на много поколения да видят и осмислят ангажираността на писателя в политическия и социалния живот. По време на Втората империя Юго живее в изгнание в продължение на 20 години и е сред политическите емигранти, които отхвърлят амнистията и отказват да се завърнат.

Предимно благодарение на моралните и политически избори, които прави през втората половина от живота си, той става популярна емблематична фигура на Третата република и при смъртта си е удостоен с национално погребение. Останките му се намират в Пантеона в Париж, поставени там на 31 май 1885 г.

Литературните произведения на Виктор Юго се състоят от множество стихотворения, 9 романа, 12 пиеси и многобройни публицистични и други произведения. Рисувал е картини през целия си живот, като броят на неговите картини надвишава 4000.            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.