Петър Василев представи „Наследство” в Димитровград, диджей спонсорирал издаването й

Социални мрежи

Източник: http://dgnews.eu/

Петър Василев представи „Наследство” в Димитровград, диджей спонсорирал издаването й

Книгата си „Наследство” представи в Димитровград Петър Василев, който автор на текста на едноименния хит, в който се пее „Две праскови посях и две череши”. Творческата среща се състоя в голямата читалня на градска библиотека „Пеньо Пенев” завчера. „Петър Василев е един от емблематичните поети на България. Той си е роден със словото. Силно патриотичен поет, с изявена гражданска поезия, в която любовта към родина, род и любима е водеща. Неговата поезия е много искрена, преживяна в душата му”. С тези думи директорът на димитровградската библиотека и поет Петко Каневски представи 81-годишния си гост от Хасково.

„Когато човек има късмет да доживее до библейска възраст той трябва да помисли и за наследството си. Не че си помислих, аз какво наследство ще оставя, но така ми се случи”, сподели поетът. Той разказа, че книгата видяла бял свят благодарение на спонсорството на диджей от Стара Загора. Мъжът разбрал, че авторът на емблематичния хит на „Диана Експрес”, в изпълнение на Илия Ангелов по музика на Митко Щерев е все още жив, и пристигнал в Хасково, за да се срещнат.

„Молбата му бе да поеме всички разходи по издаването на книгата, за която сам да си подбера стихове. Единственото му желание бе текстът на песента „Наследство” да е на корицата. Обясних му, че подобен случай – цяло стихотворение на корица – няма. Но ще намерим начин щом толкова много иска. И така се появи моето „Наследство”. Смятам, че прасковите и черешите – да, но много по важно е човек да остави нещо, за което е имал дарба”, сподели пред димитровградчани Петър Василев.

По отношение на песента той разказа как една вечер по телефона му се обадил известния български композитор Митко Щерев, което Василев приел първоначално за приятелска шега. Музикантът го информирал че написал песен по негов текст, след което му поискал разрешение да ползва текста, спомня си с усмивка Петър Василев. „Както заявих на честването на своя 80-ти юбилей миналата година – не е важно колко неща ще напише човек и колко книги ще издаде. Напишете като мен едно стихотворение от 3 куплета, само че направете така че то да попадне в ръцете на Митко Щерев и друго няма да ви трябва”. След тези си откровения поетът продължи творческата среща с рецитал на свои творби от новата си книга. В нея той е подбрал едни от най-красивите си стихове – силна гражданска и родолюбива поезия и малко любовна лирика. В края на срещата поетът разаде много автографи.

„Петър Василев е от митичното село Хухла, което има цяла поредица поети по-млади от него като Ивайло Балабанов, Иван Бунков, Костадин Костов, Ирена Стоянова и др. Той е автор на 14 поетични книги и на една емблематична книга за Иван Николов, с когото са работели години заедно в хасковското издание Алманах „Юг” за литература и изкуство, издавано в периода 1980-1991 г. от Съюза на българските писатели и на Дружеството на СБП в областния град. Василев е работел с димитровградските майстори на словото Кръстьо Кръстев, Ангел Ников и др.“, сподели важни щрихи от биографията му Петко Каневски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.