Вредите от наркотиците коментираха седмокласници с гост лектор в библиотеката

Социални мрежи

Седмокласници от ОУ „Ал. Константинов” участваха в образователна лекция на тема „Това, което искаме да знаем за дрогите” с гост лектор в библиотеката. Групата по интереси „Приятели на словото” с ръководител Ваня Янчева проведе интересна среща с обществения възпитател към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, психолога Борислав Борисов. Той запозна учениците с различните рискове и вреди за здравето от употребата на енергийни напитки, алкохол, тютюн и различните видове наркотични вещества – канабис, хероин, кокаин, крек, амфетамин и др.

Децата поставиха множество въпроси, които ги интересуват по темата и с интерес изслушаха новата информация. Като пенсиониран служител от системата на МВР Борислав Борисов разказа за реални случаи от своята практика с тежки последствия за наркозависими. Той запозна седмокласниците с опасностите и различни начини, при които те могат да бъдат „зарибявани” от пласьори на дрога. Като рискови места за разпространение на наркотици той посочи пространствата и дворовете на училищата и детските площадки, където дилърите дебнат и примамват своите потенциални жертви.  

„Важно е да сте добре информирани за рисковите и последиците от наркотиците, за да може да се предпазвате и вземете правилните решения”, подчерта на Борисов. Той сподели с учениците, че на улицата, без родители, ще се намерят такива, които да ги съблазняват „Затова е важно да знаете и получавате достоверна и сигурна информация по темата, и библиотеката и едно от местата, където можете да я получите. Не се поддавайте на митовете, че дрогата може да ви направи по-силни, по-издръжливи, по-концентрирани или пък ще ви даде „страхотни” преживявания. Това са спекулации, които могат да ви струват здравето и дори живота”, сподели с тийнейджърите обществения възпитател към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.    

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.