Библиотеката ви среща с автора на комикса „На конци. 1968. Една действителна история“

Социални мрежи

Градската библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград в сътрудничество с Чешки център София, Посолството на Чешката република в София и издателство „Кибеа“ ви канят на премиера на графичната новела „На конци. 1968. Една действителна история“ и откриване на изложба, направена по книгата на 21 февруари 2023 г. от 17.30 ч. в Библиотеката. Гост на събитието ще бъде авторът на публикацията и изложбата, художникът Веселин Праматаров.

Комиксът разказва историята на тримата български студенти – Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев, протестирали през 1968 против инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Проектът е иницииран от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и Посолството на Словашката република в София. Реализира се с подкрепата на Теленор България и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Медийни партньори на проекта са: Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, Литературен вестник, медийните платформи „Аз чета“ и Въпреки.com.

Изложбата се състои от 14 PVC панела, които представят страници към комикса.

Повече информация за проекта можете да прочетете тук: https://sofia.czechcentres.cz/bg/news-komiks

Веселин Праматаров

Веселин Праматаров  е български художник, преводач от френски език и издател. Завършил е графика в Националната художествена академия. От 1993 г. е директор на издателство „Сонм“. Автор е на кориците и графичния дизайн на над 700 издания в областта на хуманитаристиката и художествената литература за „Сонм“, „Критика и хуманизъм“, „Просвета“, „Рива“, Дом на науките за човека и обществото, Център за академични изследвания, Институт за изследване на близкото минало, Фондация „13 века България“, „Булвест 2000“ и др.

Автор на илюстрации за учебници по предметите “Околен свят” 1, и 2. клас, „Човекът и природата“ от 3. до 6. клас, „Физика“ от 7. до 10. клас и помагала по тези предмети за издателство „Булвест 2000“. Илюстрирал е приказки на Шарл Перо, Николай Райнов, френски писателки от XVIII в., български народни приказки, приказни повести и детски картинни книжки. Художник на комикса „Терцианският светлин“ по сценарий на Кънчо Кожухаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.