Социални мрежи

Премиера на политическия комикс „На конци. 1968. Една действителна история“ и изложба, разказващи за трима български студенти, протестирали през 1968 г. против инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Художникът Веселин Праматаров, автор на текстовете и рисунките, разказа подробности по създаването на комикса и съдбите на главните герои – студентите по история Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев.

Работата по комикса е отнела година, сподели авторът. Текстовете се базират на реални събития и факти, които Веселин Праматаров е проучвал дълго. Проверявал е много документи в България, Чехия и Словакия, и различни източници, сред които и документалните филми – „Агресията“ и „Пражка пролет, 1968, Софийско лято“. Най-ценният му източник е ръкопис на Александър Димитров, един от живите участници в събитията.

Решението на 20-годишните тогава студенти да протестират срещу нахлуването на войските като печатат и разпространяват позиви, има съдбовни последици. Решили да привлекат още съмишленици, те попадат на агент от Държавна сигурност, който започва да подстрекава младежите да преминат към по-радикални действия. Студентите се предусещат и не се поддават. Задържани са от службите след отпечатването на втория позив. Следват дълги и тежки разпити, прекъсване на образованието, гонения и непрекъснато следене. Очакваните тежки присъди биват смекчени само и единствено поради спусната директива от Москва случаят да не се раздухва. Тези и други интересни факти разказа на премиерата създателят на „На конци. 1968. Една действителна история“.

Веселин Праматаров заяви, че комикса е одобрен като учебно помагало по история. Проектът е иницииран от Чешкия център в София, съвместно с Посолствата на Чехия и Словакия у нас. Реализиран е с подкрепата на „Теленор България“ и в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България. Книжното издание е дело на Издателска къща „КИБЕА“. Графичната новела е сред заглавията в престижния каталог White Ravens 2022 на International Youth Library в Германия и печели няколко номинации и награди.

В края на събитието авторът получи скромен подарък от Градска библиотека „Пеньо Пенев“, тъй като събитието е част от проявите за нейната 70 годишнина. Изложбата, направена по графичната новела, може да бъде разгледана в библиотеката през следващите 10 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.