Библиотеката – иновативна, успешна и на 70 години

Социални мрежи

На официална пресконференция директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Валентина Терзиева информира за успехите през изтеклата година и планираните инициативи през 2023 г., в която Библиотеката чества 70 години от създаването си. В срещата с медиите участие взеха директорът на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“ в Община Димитровград Диана Дончева и главният библиотекар Лиляна Стоянова.

„Отчитаме 2022 година като успешна в историята на Библиотеката. Връщаме се към нива от преди пандемията, въпреки съмненията дали ще успеем. През изминалата година са регистрирани 2 134  читатели, като последно подобен висок брой е отчетен през 2013 г. По този показател се нареждаме до някои от регионалните библиотеки“, коментира пред журналисти Валентина Терзиева.

През 2022 г. Библиотеката е имала 23 765 посещения, раздадената литература е била 43 980, а в библиотечната база данни са въведени 11 216 записи.  За годината са направени 97 специализирани библиографски и тематични справки, подредени са 25 витрини и експозиции, организирани са 129 събития като представяне на книги, творчески работилници и срещи, занимания за деца през ваканциите, празници на буквите и др.

През изминалата година Библиотеката спечели и работи по 5 проекта, реализирането на които продължава и през настоящата:

– проект „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческото наследство на Димитровград“, изпълняван с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ с финансиране от 21 000 лв.

– проект „В света на 3D – моделирай, играй, твори“, финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“ с отпуснати 1477 лв. Има за цел да предостави на учениците от втори до шести клас достъп до разнообразни методи за работа в 3D пространството.  

  – проект ADELE – цели да насърчи прехода в използването на цифрови технологии и цифрови компетенции в библиотеките в областта на неформалното образование за възрастни. 

– проект по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ с финансиранe от 7 800 лв., с които са закупени 438 заглавия.

– проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, в който Библиотеката е партньор на СУ „Любен Каравелов“ в Димитровград.

Валентина Терзиева изказа благодарност към Община Димитровград за подкрепата Библиотеката да се сдобие с машина за обезпрашаване и дезинфекция с UV лъчи, с което тя се нарежда сред първите общински в страната, ползващи съвременната иновативна техника. Новата технология дава възможност да се избегне 72 часовата карантина при книгите като същевременно гарантира здравната сигурност на читателите и възможността те да заемат желаното само след едноминутна обработка.  Като успех за библиотеката, тя посочи и спечелена награда, в размер на 2000 лв. от фондация „Снежана Янева“ за дейности, свързани с библиотечната работа в нейна памет.

Цялата пресконференция с подробности какво предстои, може да гледате на този линк – https://www.facebook.com/novinidimitrovgrad/videos/924826028690244

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.