Млади таланти от ПЕГ „Д-р Иван Богоров” представиха творчески проекти в библиотеката

Социални мрежи

Творческата среща на млади таланти се състоя на 11 юни 2021 г. и бе организирана съвместно от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и ПЕГ „Д-р Иван Богоров“. Надсловът подсказваше и източника на вдъхновение – „В началото бе словото“. В зала „Снежана Янева” Ученици от  11-и клас с преподавател Бистра Жекова представиха свои творчески проекти в изпълнение на специална задача. Условието беше само едно – да се използва родният език, за да се изрази идея, позиция, чувство, впечатление. За успешния резултат приносът е и на двете групи по информационни технологии с преподавател Марин Калинков.

Резултатите са впечатляващи с общо 48 ученически проекти. Теодора Райкова се представи с есето си „Нужна ли е паметта“ и със стихотворението си „Щастие“. Усмивките и любовта бяха вдъхновение за стиховете на Милен Динков, Ралица Динева, Теодора Тодева. Тъгата по заглъхналото малко село, вълшебствата между страниците на книгата прозвучаха в творбите на Румяна Вълчева – „Книга“, „Мрачното селце“, „Ще помня“. Яница Йонкова представи две свои изящни поетични  миниатюри – „Полет“ и „Луната каца на перваза“. Родината се оказа незаменима в стихотворението на Ралица Петрова. Нелина Петрова и Кристиана Иванова поведоха зрителите на вдъхновяващо изкачване към връх Ботев. Репортажът им представи красотата на българската природа и веселите преживявания.

Като умели белетристи се изявиха Полина Атанасова със своята пълна със загадки история в разказа „Беатрис“. Спомен за едно незабравимо приятелство представи Радост Костадинова. Марина Петрова ни убеди с есето си „За кучетата, котките и хората“, че домашните любимци могат да са по-дори от нас. За бъдещи премиери остана разказът на Марина Маринова „Божи пратеник“.

С много оживление и аплодисменти бяха посрещнати и двата късометражни игрални филма. Те са реализирани от учениците по оригинални авторски сценарии, режисура и с интересни актьорски постижения. Първият филм е със заглавие „Спасителят“. Автор на сценария е Давид Тонев, който в екип със свои приятели от 11-а клас  е пресъздал история за израстването на един млад човек в трудно изпитание.  Сложните отношения в обществото, докъде могат да отведат алчността и жаждата за власт  разказват в своя филм Кристиан Петров и Денис Хубенов. Помагат им ентусиазираните изпълнения на техните съученици от 11 „а” и 11 „б” клас, които с огромно желание играят, снимат, монтират. А колко е хубаво, когато има весели случки, за които след филма можем да си спомним с удоволствие!

Целият взрив от емоции на срещата доказа, че и най-сложният проект започва от словото – дума, изречение, надраскан набързо лист… И нищо не може да се сравни с радостта и удовлетворението от творчеството.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.