Първи стъпки в програмирането направиха второкласници в библиотеката

Социални мрежи

С роботи Финч и бийботи (Bee-Bots) се запознаха отблизо днес в читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев” второкласници от ОУ „Алеко Константинов”. Водени от класните си ръководители Антоанета Николова и Донка Вълева децата първо посетиха Детския отдел, където се регистрираха като негови читатели. Учениците имаха възможност да разгледат книжки, които да вземат през лятната ваканция. Забавни игри, викторина и среща с принцесата от Приказната кула разнообразиха учебното посещение в библиотеката.

След това алековци се впуснаха в приключения с шестте пчели роботчета и научиха как да ги програмират, така че те да изпълняват зададените им команди. Второкласниците се запознаха и с компютърната програма Scratch, която ще изучават от следващата учебна година. Интересът им към програмирането се оказа изключително голям най-вече заради симпатичните атрактивни „пчелички”.

Библиотеката е дом на роботчета от 2019 г., когато те бяха доставени по проект на Фондация „Глобални библиотеки – България“, финансиран от Посолството на САЩ в България за осъществяване на дейности по програмиране.

Освен шестте „пчелички”, библиотеката разполага и с 10 роботчета „Финч“, които вече са добре познати на учениците от града и общината заради активната ни работа по популяризиране на програмирането, осъществявано от библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.