Ценно дарение от Италия получи Градска библиотека „Пеньо Пенев”

Социални мрежи

Двутомното издание „Събитията в България 1876-1878 година през погледа на Папския Ватикански вестник „Осерваторе Романо”, получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Жестът към културния и просветен център на Димитровград, направи живеещата в Рим димитровградчанка Веска Георгиева, която е и спомоществувател на авторите – Йорданка Минева, композитор в Италия, преводач на материали от италиански език и Теодор Тодоров, историк и анализатор на архивите.

„За Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград, към българските целокупни читатели, родолюбивите библиотечни работници, служителите и обществеността на Димитровград. Нека вашата добре устроена и патриотична библиотека да учи на примерите от нашата преживяна история младото поколение днес и това след нас, за да не бъде забравена България и героите и”, споделят в послание до читателите двамата автори.

Дарението съдържа І и ІІ части от книга Трета и представлява исторически-архивен обзор от месец октомври 1876 г. до края на месец април 1877 г. „Скрити от нас ще останат годините труд по събиране на историческите факти в този период от историята ни,потопили земята ни в кръв, движещите сили за търсене на истината, неподправена и необременена, във Ватиканските вестници „Осерватореромано”, преводите им на български език, безсънните нощи и дни, печатането на самата книга в страна, в която излизането й на български език е равнозначно да се спасиш от Светата инквизиция. За всичко това аз не мога да остана равнодушна. Моят поклон пред живите будители и патриоти в 21 век”, споделя Георгиева.

Това е второ дарение от уникална литература, която библиотеката ни получава благодарение на Веска Георгиева. През 2018 г. се сдобихме с два тома „По следите на българските гарибалдийци” на Теодор Тодоров, който е работил като учител в българското неделно училище „Асен и Илия Пейков” на територията на папство Ватикана. Така Димитровград стана първият град в България, разполагащ с ценното издание, което се радва на голям интерес от читатели и изследователи на българската история от цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.