Книга за Българското гурбетчийско градинарство получи като дарение библиотеката

Социални мрежи

Книгата „Колелото на съдбата – Българското гурбетчийско градинарство” на д-р Васил Мутафов получи като дарение Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Двата екземпляра  бяха връчени на ВрИД директора Валентина Терзиева от д-р Илия Вълев от Регионален исторически музей – Велико Търново.

Книгата е издадена благодарение на голям проект, разработен съвместно между Изследователския институт на българите в Унгария, РИМ-Велико Търново, Музей на гурбетчийското градинарство в Лясковец и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

„Идеята е чрез книгата да популяризираме гурбетчиите градинари, които са дали много не само на България, но и на света. Чрез тях, българите сме познати на много места извън пределите на страната”, заяви при връчване на дарението д-р Илия Вълев, който е съредактор на книгата заедно с етнолога Галя Чохаджиева.

В основата на книгата стои дисертацията на д-р Васил Мутафов, защитена успешно през далечната 1981 г. в етнографския институт с музей при Българска академия на науките. Научната работа е резултат от сериозен изследователски труд. Книгата е фокусирана както върху произхода и разпространението на явлението, така и върху влиянието и следата, която българските градинари гурбетчии оставят навсякъде, където са упражнявали своята дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.