Градска библиотека „Пеньо Пенев” официално откри зала „Снежана Янева”

Социални мрежи

Днес, 18 март 2021 г., в Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград се състоя официално откриване на зала „Снежана Янева”. Така се именува известната до момента Голяма читалня на библиотеката. Домакин на събитието бе директорът на библиотеката Валентина Терзиева. Гости бяха кметът на община Димитровград Иво Димов, председателят на Общинския съвет и кандидат за народен представител Гергана Кръстева, Спаска Тарандова – член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки България”, Атанас Филков от Фондация „Глобални библиотеки България” и председателят на комисията по култура в местния парламент  Гроздан Грозев.

„Идеята голямата читалня на библиотеката да получи името на Снежана Янева се роди точно преди една година, на 8 март, по повод годишнина от рождението й. Желанието ни бе да отдадем почит към живота и делото на тази изключителна жена от Димитровград, по начин който да остане и за поколенията след нас. За реализирането на тази идея пръв ни подаде ръка председателят на комисията по „Култура” в местния парламент Гроздан Грозев. Благодарни сме, че веднага каузата прегърна радушно Председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева. Щастливи сме, че тя пое инициативата и внесе докладна записка в общинския съвет.

Така получихме за пореден път нейната подкрепа за нашите начинания. В нейно лице Градска библиотека „Пеньо Пенев” винаги е срещала съмишленик и поддръжник за реализацията на редица иновативни дейности, сподели директорът на библиотеката Валентина Терзиева.

Приветствие към гостите отправиха кметът на община Димитровград Иво Димов, Гергана Кръстева, Спаска Тарандова и проф. Емилия Янева от Калифорнийския държавен университет, сестра на Снежана Янева. На събитието бе изтъкнато, че цялата библиотечна гилдия в България пази сърдечни чувства и спомени към обаятелната Снежна Янева и нейната апостолска дейност за развитие на библиотечното дело у нас през последните 30 години. Името Снежана Янева е гордост за библиотеката, за Димитровград и за цялата страна и е еталон за родолюбие, бе подчертано в изказванията.

„Днес доказваме, че работещите хора, тези, които са се отдали през целия си живот на своята професия, ще бъдат помнени завинаги. Нямах честта лично да познавам Снежана Янева, но след като придобих представа за нея, останах впечатлена, че личността й изразява тласък за промяна на света. С дейността си Снежана Янева е подпомогнала не една или две библиотеки, сред които е и тази в Димитровград”, посочи Гергана Кръстева.

Изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки България” и член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) Спаска Тарандова изказа благодарност към Общински съвет – Димитровград за решението да именува залата на името на Снежана Янева, защото това е връзката с поколенията. „За Снежа общинските библиотеки бяха специална кауза. Тя споделяше с всички опита, който бе видяла и натрупала от целия свят, и това даде нов тласък на библиотечното дело у нас.

Кметът на община Димитровград Иво Димов сподели, че винаги изпитва вълнение, когато посещава тази зала, особено след ремонта на целия комплекс преди няколко години. „Сред личностите, които са прославяли Димитровград безспорно, е Снежана Янева. За нас развитието на културата е сред най-важните ни приоритети. Факт в тази посока е, че Община Димитровград е от тези, които заделят най-сериозни средства за подпомагане на културата. На местна издръжка са театър, библиотека, музей, джаз трио, духов оркестър… Поздравявам всички работещи в тази сфера. Заедно правим така, че културата да бъде на този пиедестал, на който всички очакваме и искаме да бъде”, сподели кметът Иво Димов.

„След като загубихме Снежана, за нашето семейство беше утеха, че тъкмо в Димитровград обществеността и библиотеката започнаха първите стъпки, за да почетат личността и делото й”, сподели проф. Емилия Янева. От името на мемориален фонд „Снежана Янева“, с дълбока благодарност и признателност, тя връчи на Валентина Терзиева грамота за водещата роля на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ за популяризиране на живота и делото на Снежана Янева сред българската библиотечна общност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.