Иновативен проект на димитровградската библиотеката бе представен на краеведска кръгла маса в Златоград

Социални мрежи

Директорът на Градска библиотека „Пеньо Пенев” Валентина Терзиева представи проекта „Нови възможности за съхранение и достъп до културно-историческо наследство на Димитровград” в рамките на краеведска кръгла маса на тема „Развитие на краезнанието и електронните ресурси в съвременната библиотека”. Събитието се проведе в Златоград в началото на месец ноември и в него участваха библиотечни специалисти от Смолян, Хасково, Кърджали, Рудозем, Неделино и Златоград.

Проектът, който се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, стартира на 30 август 2022 г. с начална пресконференция. Водеща организация е Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград с партньори Регионална библиотека „Хр. Смирненски“ – Хасково и Исторически музей – Димитровград.

В доклада си г-жа Терзиева представи детайлно проекта, изтъквайки, че същият е иновативен за библиотеката и цели дигитализация на книжни носители и културни обекти; създаване и публикуване на дигитално съдържание; изграждане на капацитет за работа в онлайн среда и др.

С отпуснатото  финансиране ще бъде закупен професионален скенер, с който ще се дигитализира вестник „Строим Димитровград“ (1949 – 1952 г.) и ценни документи от фонда на Исторически музей – Димитровград. Проектът е реална възможност за димитровградската библиотека да съхрани и опази за поколенията този ценен архив. Дигитализацията ще позволи още дистанционен достъп до него от студенти, изследователи, краеведи, историци и др.

Предвижда се по проекта да бъде създаден сайт, където ще се поместят дигитализираните документи и ще бъдат достъпни за широката общественост. След закупуването на скенера, екип от ГБ „П. Пенев“ и Исторически музей – Димитровград ще бъде обучен за извършване на процеса по дигитализация от специалисти на РБ „Хр. Смирненски“-Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.