Най-малките Славейковци отпразнуваха, че са грамотни в библиотеката

Социални мрежи

Първокласниците от първи „г” и „д” класове на ОУ „Пенчо Славейков” отпразнуваха тържествено, че вече могат да четат и пишат в Градска библиотека „Пеньо Пенев” днес. Стихотворението на Ран Босилек „Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен…” декламираха по този повод най-малките Славейковци от І„д” с класен ръководител Боряна Христова. Техните съученици от І„г” с учител Милена Димова пък изпълниха песнички за българската азбука.

Празникът на буквите и за двата класа премина със забавни игри и състезания, организирани от библиотекарите Светла Билярска и Златина Тодорова. В ролите на „черната” и „бялата” царици, те препитваха първокласниците върху Буквара. Всички се представиха отлично и показаха, че познават българската азбука и могат да четат. Децата с лекота решаваха кръстословици, съставиха думи от срички, образуваха на други от рециклирани материали и кубчета.

За своето старание те бяха отличени с грамоти от директора на ОУ „Пенчо Славейков” Мария Янева. Тя и учителите отправиха послание към първокласниците, че „Книгата е прозорец към света, а четящия и пишещия човек е силен, свободен и независим, способен да се бори и да отстоява правата си”. За своята грамотност децата бяха отличени със специални грамоти и получиха първите си книжки.

В края празника първокласниците бяха приети за поданици на Царството на буквите и получиха индивидуална читателска карта за библиотеката. Организирано те направиха и първото си посещение в Детския отдел, където се запознаха с библиотечния хамстер Хари, разгледаха богатия фонд на библиотеката, екомакет на Димитровград и научиха правилата за заемане на детска литература за вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.