Петър Чухов получи Националната литературна награда „Пеньо Пенев“

Социални мрежи

Писателят, поет и музикант Петър Чухов бе удостоен с Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ на официална церемония в Градска библиотека снощи. Пластичният знак и диплом за цялостен принос в поезията му връчи кметът на общината Иво Димов. В словото си градоначалникът изтъкна, че отличието свързва трайно 28-ият лауреат с града на Поета с ватенката и неговите жители, подобно на досегашните изтъкнати носители.   

В свои изказания, писателят акад. Владимир Зарев и поетът Хайри Хамдан – носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2022 г., подчертаха значимостта на творчеството на новия лауреат и допирателните му с получения приз.

„Изпитвам дълбоко родство с Пеньо Пенев, защото смятам, че и аз като него съм поет на липсата. В поезията ни има общо и това е несбъднатостта. Тази липса е като една обреченост“, изтъкна Петър Чухов, приемайки наградата.

След което пред гости и приятели, новият лауреат заедно с поета доц. д-р Иван Христов изпълниха поетично-музикален пърформанс, част от репертоара на съвместната им група за етно-рок поезия „Гологан“. Събитието отбеляза 94 години от рождението на Пеньо Пенев и бе кулминацията на Дните на поезията, носещи името му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.