Градска библиотека представя Пеньо Пенев в спомени на негови съвременници

Социални мрежи

Експозиция „Пеньо Пенев в спомените на свои съвременници“, включваща книги и статии от периодичния печат, представя Градска библиотека по повод 94 години от рождението на Поета на Димитровград. Димитровградчани и гости на града могат да я разгледат в рамките на тазгодишните Дни на поезията, носещи името му.

Във витрината са представени близо двадесет книги на близки до поета автори, между които са: проф. Митко Иванов, Атанас Дренчев, Минко Цоневски, Атанас Тончев, Делчо Стефанов, съучениците му Станислав Друмешки и Димо Тодоров и други. Признат за явление в българската литература, поетът и сатирик привлича вниманието на литературоведи и биографи. Литературни критици, пръв от които Любен Георгиев, създават монографични изследвания, посветени на творчеството му.
Пеньо Пенев оставя трайна диря у хората, които са общували с него. В статии, свързани с юбилейни годишнини от живота и творчеството му, негови съвременници разказват за срещите си с бележития творец, давайки по-близък поглед към човека и поета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.