80 години от рождението на Тиню Стайков

Социални мрежи

През месец март се навършват 80 години от рождението на един от изявените местни творци – Тиню Стайков Найденов (1944-2019). По този повод Градска библиотека „Пеньо Пенев“ представя на читателите авторска проза и лирика.

Негови произведения са публикувани в местния и централен печат. Има множество разкази, като за „Корени“ получава награда на Съюза на българските писатели. Автор е на уникалната книга от дърво „Радецки още плува“, посветена на революционера Христо Ботев. Сборникът съдържа стихове посветени на националния герой и паметния за българската история кораб. Издал е седем стихосбирки: „Ухая на живот”, „Човешки есени”, „Сълзи от теменуга”, „Евангелие от рогатия”, „Гласовете ви чувам”, „Отглас от мълчания”, „Самотен ездач от далече…”, епиграмите „Мляко от пепелянка” и импресиите „Отшелникът със плачещите чувства”.

Тиню Найденов е роден през 1944 г. в село Марийно, днес квартал на Димитровград. През 1947 г. родителите му се преместват в град Меричлери, където протича житейския му път. Завършил е димитровградската вечерна гимназия „Гео Милев“. От осемгодишен хваща овчарската гега, после е бил тухлар, земеделски работник, дървосекач и миньор. Кредото му е „Човекът във вертикалната му равнина“. Кмет на град Меричлери в мандат 1991-1995 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.