Училища, градини и библиотека заедно привличат децата към книгите

Социални мрежи
Източник:  http://dgnews.eu/ 
Училища, градини и библиотека заедно привличат децата към книгите

 

Стратегия която да привлича децата и учениците към книгите и четенето обмислят заедно ръководството на Градска библиотека „Пеньо Пенев” и директорите на училища и детски градини в общината. За необходимостта от сътрудничество в тази насока се обединиха всички те по време на вчерашната си среща – дискусия. Тя бе инициирана от библиотеката и в нея участваха директорът Петко Каневски и главните библиотекари Валентина Терзиева и Светла Билярска, които завеждат отделите за възрастни и за деца. „Идеята е задно да родим различни и много идеи, които да привличат децата към книгите и да развиват тяхната духовност”, сподели Каневски.

В разговорите всички бяха единодушни, че за привличане на децата е необходимо организирането и провеждането на съвместни инициативи. От библиотеката споделиха, че са готови да посещават училища и градини, където по интересен и забавен начин, съобразно възрастта, да представят избрана от преподавателите литература, автор или приказен герой. От ръководството на „Пеньо Пенев” обявиха пред директорите, че библиотеката винаги е готова да посреща отделни класове или детски групи, които да организират и провеждат свои събития на място в читалните или лятната градина на библиотеката.

„Важно е децата и учениците да дойдат на място тук. Да усетят от атмосферата на библиотеката, да видят богатия ни фонд, и да останат запленени от книгите. В Димитровград има много будни деца и вече имаме случаи, в които те сами водят родителите си, които досега не са стъпвали в библиотеката”, сподели Светла Билярска. Колежката й Валентина Терзиева пък посочи, че библиотеките отдавна не са места само за временно предоставяне на литература. Тук децата могат да учат, да работят с компютър, да подготвят уроците си, да творят и изработват различни неща. Тя даде за пример финландската образователна система, а директорът Петко Каневски посочи там градските и училищни библиотеки са свързани в една верига, и в тях се провеждат  дори уроците по трудово обучение в различните му форми.

На срещата бяха коментирани различни начини и възможности за привличане на подрастващите към литературата. Идеята е до началото на следващата учебна година да се изработят стъпките, по които да се изпълнява новата стратегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.