Уникално дарение от Рим получи Димитровград

Социални мрежи
Източник: http://dgnews.eu/
Уникално дарение от Рим получи Димитровград

Уникалната книга в два тома „По следите на българските гарибалдийци” на Теодор Тодоров получи библиотеката в Димитровград. Дарението пристига благодарение на димитровградчанката Веска Георгиева, която от години работи и живее в италианската столица Рим. Сънародничката ни не само подпомогнала финансово издаването на научното изследване, но благодарение на нея, Димитровград е първият град в България, разполагащ с ценното издание.

Днес уникалната книга бе предадена официално от председателя на комисията по култура Гроздан Грозев на директора на библиотека „Пеньо Пенев” Петко Каневски на брифинга на кмета Иво Димов. „Книгата е безценен подарък за библиотеката. Тя разказва българското участие в освободителните борби на Джузепе Гарибалди и капитан Петко войвода, и ще бъде много полезна на хората, изучаващи история”, посочи Грозев.

Той съобщи, че автор на научния труд е българинът Теодор Тодоров, който до миналата година работи като учител в българското неделно училище „Асен и Илия Пейков” на територията на папство Ватикана. Той е имал достъп до ценни архиви,благодарение на които написва книгата. Тодоров е издавал и други книги а понастоящем работи в сферата на образованието и с италианската асоциация Creazioni artistiche.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.