Библиотека на годината стана димитровградската „Пеньо Пенев”

Социални мрежи
Източник: http://dgnews.eu/
Библиотека на годината стана димитровградската „Пеньо Пенев”
 

С приза „Библиотека на годината 2017” бе отличена Градска библиотека „Пеньо Пенев“ Димитровград от Българската библиотечно-информационна асоциация. Вчера престижната награда бе връчена в София на главният библиотекар Валентина Терзиева, която бе номинирана от асоциацията в категорията „Библиотекар на годината”. Днес високото отличие, което е първото в 65-годишната история на библиотеката, бе представено от директора на ГБ „П. Пенев” Петко Каневски, Валентина Терзиева и кмета на Димитровград Иво Димов на пресконференция в ново ремонтираната конферентна зала на общината.

„Това отличие и двете номинации за пореден път откроява Димитровград сред най-добрите в страната. При сериозна конкуренция и институции с големи бюджети, и въпреки всичко спечелихме тази награда. Поздравявам целия екип на библиотеката, г-н Каневски и г-жа Терзиева за усърдието с което работят. Когато преди 3 години работехме по проекта за обновяване на комплекса, в който се намира библиотеката, Историческия музей и Детския и младежки център, се надявахме да го направим привлекателен с цел да вдъхнем и нов живот в тези институции. Ето че това вече е факт”, коментира кметът.

В подкрепа на думите му, директорът на библиотеката Петко Каневски потвърди казаното с факти, изтъквайки че след ремонта посещенията в библиотеката са се увеличили с 4000, като за миналата те са достигнали 23 756. Към момента читателите са над 1700, от които 700 деца, а само вчера се се регистрирали безплатно 54 подрастващи. Каневски благодари за подкрепата на общината във всяко начинание на библиотеката и заяви, че иновативните проекти осъществени през последната година са обективна причина за връчване на наградата. Той посочи, че основен мотор за тяхното осъществяване е именно главния библиотекар Валентина Терзиева, която заслужено е била номинирана за „Библиотекар на годината”. Тя била сред петте номинирано от 2000 библиотекари в страната, което само по себе си е голям успех, посочи Каневски.

Той съобщи, че над 60 са реализираните инициативи от димитровградските библиотекари през 2017 година. Като по интересни той открои проектите с фондация „Глобални библиотеки”, курсовете по начална компютърна грамотност за пенсионери и читалища, курсът по начално програмиране за ученици с 5 финч робота, проведени с деца в цялата област, курсът по програмиране със софтуерният университет, който ще бъде подновен през октомври тази година, редицата творчески срещи, тематични кътове и изложби.

„Смятам, че стратегическия ни подход да обхванем всички възрастови групи, като деца, тийнейджъри, пенсионери и др., е печеливш и всъщност това както и усърдната работа на колегите, донесе на библиотеката тази престижна награда”, заяви Валентина Терзиева.

Припомняме, че в категория „Библиотека на годината 2017“ димитровградската „Пеньо Пенев” се конкурира още с Академична библиотека и архив на НАТФИЗ; Библиотека на Аграрен университет – Пловдив; Библиотека „Паница“ при Американски университет в България; Библиотека при Първа езикова гимназия – Варна; и Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра.

А в категория „Библиотекар на годината 2017“ Валентина Терзиева си оспорва приза с колегите си Иванка Иванова-Фалина от Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил; Йорданка Вълчева, от Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян; Людмила Иванова от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – София; и Стефка Илиева от Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.