Проф. Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са новите лауреати на литературните награди „Пеньо Пенев”

Социални мрежи

На 4 май, в Лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград бяха връчени Националната и Международна литературни награди за поезия „Пеньо Пенев“ за 2022 година. Носителят на Националната награда проф.Пламен Дойнов и носителят на Международната награда Хайри Хамдан получиха своите призове за принос в развитието на националната и световна литература, от кмета на община Димитровград Иво Димов и председателят на Общински съвет г-жа Гергана Кръстева.

„Дните на поезията „Пеньо Пенев” са не само поетичен празник, но и възможност за всички нас да се докоснем до хората, които със своя изказ обогатяват националното и световно литературното богатство и правят света една идея по чувствителен и добър. Тук е мястото да припомня, че ние сме единственият български град, а може би и европейски, който има площад наречен „Поезия”. Творчеството и таланта са много специални тук и имат своят пиедестал.“, каза при връчване на отличието кметът Иво Димов. Той благодари специално на комисията по избора председателствана от проф. Амелия Личева и сподели, че е горд, че името на Пламен Дойнов като автор се свързва с престижната награда.

Проф.Пламен Дойнов благодари за наградата и определи поета Пеньо Пенев като достоен пример, отказал се от всичко в името на чистота на поезията. „Малцина от нас са готови да се откажат от почестите в името на чистота на поезията и дано бъдем достойни за този завет.“. Слово за лауреата произнесе българският белетрист и драматург и член на комисията по избора – Захари Карабашлиев. „Развълнуван съм от думите на Пламен Дойнов. В неговото творчество има особена памет – за историчност, която няма аналог в съвременното творчество. Вторият вид памет е за настоящето – там можем да разпознаем черти от съвремието и третата е памет за поезията. Неговата поезия помни Ботев, Яворов, Далчев и по-съвременните, но той е не просто изследовател на творчеството на Пеньо Пенев. Той помни неговият възторг, притихналост, жал, покруса, ритъм…този оптимизъм на ритъма“.

При връчването на международното отличие на Хайри Хамдан, Председателя на Общински съвет Гергана Кръстева припомни единодушното решение на общинския съвет за двамата лауреати. Кръстева благодари на поета Хамдан за приноса му към популяризиране творчеството на Пеньо Пенев и сподели: „Преводачът на поезия трябва в душата си да бъде поет, за да може чрез езика и доброто му познаване да предаде усещането, което поета е превъплатил в своите стихове.“. Хайри Хамдан, с присъщата му скромност, се обърна към аудиторията и благодари за оказаното внимание и оценка към труда му. „Където и да отида се чувства и в известна степен виновен към редица поети, които не съм превел. Когато прочетох Пеньо Пенев мълчах една седмица. Той е толкова чувствителен.“. Подчертавайки богатството на езика, Хамдан сподели, че арабската му поезия е преведена на осем езика, а българската – на четиринадесет.

Пламенно и емоционално за поетичния изказ и дълбочина на Хамдан говори известната българска писателка и преводач Здравка Евтимова и определи таланта му като „докоснат от Господ“.

Публиката се наслади на поезията на двамата лауреати.Специален подърък към всички присъстващи палестинецът направи като прочете стихотворение на Пеньо на арабски.

Тържествената церемония започна с пантомимна миниатюра пресъздаваща пътя на Пеньо Пенев в Димитровград и неговото творческо израстване, в изпълнение на актрисата Надежда Карпенко, а на финала на поетичното четене звуча стихотворението „Пътека“ в изпълнение на Росен Караджов. Празникът продължи с изпълнения на Акустично джаз трио-Димитровград със солист Мария Арнаудова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.