Проф. д-р Виолета Божанова изнесе лекция за растителната селекция пред ученици от ПМГ

Социални мрежи

Полезна и интересна лекция на тема „Растителната селекция – класическа и модерна” изнесе заместник-председателя на Селскостопанската академия в София проф. д-р Виолета Божанова пред ученици от ПМГ „Ив. Вазов” в библиотеката днес. Десетокласниците с профил „Природни науки” и  учителя им по биология Гюлшен Али научиха важни факти за отглеждането и разработването на български сортове култури.

„Растителната селекция е важна за живота на хората, за българската икономика, продоволствената сигурност на страната и за околната среда. Науката позволява създаването на собствени сортове с високо качество, по-устойчиви на вредители, достигащи по-високи добиви и спад на употребата на пестициди и препарати за растителна защита. България е привилегирована страна и с богати почви и изключително подходящи почвено-климатични условия. Това може да носи голяма добавена стойност в икономиката ни, но за целта е нужно подходящо финансиране и млади хора, които да се занимават с наука”, подчерта пред учениците проф.д-р Божанова.

На срещата тя представи част от големите научни достижения на страната ни в тази област и подчерта високите стандарти, обективните оценки и необходимото време при изпитването на нови сортове. Самата тя е един от съавторите на научен екип разработил нови сортове обикновена и твърда пшеница, отличени със златен медал на най-голямото агроизложение у нас.

Повод за срещата с проф. д-р Виолета Божанова бе и наближаващата 200 годишнина от рождението на австрийския ботаник Грeгор Мeндел, наричан „баща на генетиката“ заради неговите изследвания на наследствеността при граховите растения. Откритите от него закономерности в наследяването на моногенните признаци, днес известни като Закони на Мендел, стават първата стъпка по пътя към съвременната генетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.