Среща-разговор с Мария Шандуркова-Русева, Посланик на библиотеката

Социални мрежи

Гледайте срещата-разговор с Мария Шандуркова-Русева в YouTube канала ни

Мария Шандуркова-Русева – поет и преводач, е удостоена с приза „Посланик на библиотеката” за 2022 година не само защото е сред нашите дарители, но и заради дългогодишното сътрудничество и топло приятелство с Библиотеката.

Автор е на 8 книги – една художествено-документална и 7 поетични. Две от стихосбирките и са за деца. С нейни преводи на руски език са издадени общо 9 поетични книги.

Мария дълги години живее и твори в Димитровград. Носител е на множество отличия в страната и чужбина. През 2021 г. тя отбеляза своята 80-та годишнина, което е още един повод да ви срещнем с нея и творчеството й. 

Работила е като учител, драматург в Смолянския театър, методист, журналист и инспектор в Народна библиотека „Св.св. Кирил и Методий” в София.

Родена е на 20 ноември 1941 г. в Габрово. Завършила е Априловската гимназия в родния си град, след това Учителски институт във Велико Търново и българска филология в Софийски университет. Пише стихове от ученичка. За първи път е представена с 11 стихотворения в антологията „Лирично ято“ през 1975 г., на издателство „Народна младеж“. По нейни стихове са композирани песни.

Авторски поетични книги

„Лирични откровения”, ИК „Луна“, Габрово, 2004 г.;

„Етъра – поетичен пътеводител”, ИК „Луна“, Габрово, 2005 г.;

Болката любов„, ИК „Луна“, Габрово, 2020 г.;

Сърдечно огнище„, ИК „Жажда“, 2020 г.;

Учителят и пещерите„, Издателство „Екс-прес“, Габрово, 2020 г. (художествено-документално четиво за деца и юноши)

„Слънчеви пискюли“ – стихове за деца, ИК „Колонел“, Габрово, 2020 г. (за която е отличена с Априловска награда на град Габрово за 2020 г.)

„Знание“ – стихове за малки ученици, ИК „Колонел“, Габрово, 2020 г.;

„Аз и Ти – последни признания“, ИК „Луна“, Габрово, 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.