Уникален макет на Димитровград изработиха деца и библиотекари за празниците на града

Социални мрежи

Уникален макет на Димитровград представи Градска библиотека „Пеньо Пенев” за празниците на града. Мащабният проект е изработен изцяло от рециклирани материали, а в създаването му се включиха 50 деца от града и гостували тук през лятната ваканция, служители и приятели на библиотеката. Проектът може да се разгледа в Детския отдел през следващите два месеца.

Макетът е с площ от 5,7 кв.м. и включва 230 сгради, сред които повечето уникални архитектурни здания и забележителности, с които се гордеят димитровградчани. Сред тях е Водонапорната кула; сградите на Общината; на музея, библиотеката и детския център; парковете „Пеньо Пенев” и „Марица”; централната градска алея с колонадата на бул. „България”, площад „Поезия”, паметниците на поетите Никола Вапцаров и Пеньо Пенев, и композицията „Трите музи” и др.

На макета могат да се видят още големите димитровградски предприятия, жп- и авто- гарите, спортна зала „Младост”, пазарът и дори част от успешно реализираните общински проекти с европейско финансиране. По него има 532 броя дървета, 10 м улици, 150 ламички с лед осветление, 33 човечета, 20 автомобила, дузина пътни знаци и др.

Уникално представена в проекта е река Марица. Тя е течаща, с помощта на помпичка, което създава допълнителна атрактивност на проекта. В изработката на макета са използвани 400 кутии, 8 пакета пластелин, 3 кг лепило С200, 10 силиконови пръчки, 18 пластмасови бутилки и 200 листа цветна и бяла хартия.

Изработеният макет на Димитровград прави и стъпка към бъдещето с изработен щит срещу ковид пандемията. Той и макетът бе представен от ръководителя на проекта Светла Билярска, която изказа благодарности към всеки участници в инициативата.

Висока оценка за представения макет даде главния архитект на общината арх. Елисавета Георгиева, която похвали създателите за техните идеи и усърдие. Гост на събитието бе и заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков. Инициативата се провежда в рамките на празниците на Димитровград по повод 74 години от създаването на града, които се навършват на 2 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.