Библиотеката представя уникална експозиция „Димитровградски периодичен печат” на 1 септември

Социални мрежи

Градска библиотека „Пеньо Пенев” ще представи уникална експозиция „Димитровградски периодичен печат” в рамките на тазгодишните празници на града. Експозицията ще бъде официално представена на 1 септември 2021 г. от 17:00 часа в читалня „Изкуство” на библиотеката. Акцент в нея са местните вестници, които са излизали през годините и са отразявали вълненията, мислите и очакванията, свързани със създаването на Димитровград и по-нататъшното му развитие.

Историята на димитровградската журналистика започва с бригадирското движение и изграждането на града в средата на ХХ век. Първият вестник в Димитровград е бригадирският бюлетин „Млада гвардия”, чийто първи брой излиза на 9 май 1948 година. Вестникът е преименуван няколко пъти през годините и просъществува до края на 2000 година.

В изложбата са представени още вестници, издавани от големите индустриални предприятия в Димитровград, както и първите частни вестници в Димитровград, които започват да излизат от началото на 90-те години на XX век.

Печатът е съхранил история, факти и събития за променящия се през годините Димитровград. В периодичните издания израстват професионално и се изграждат цяла плеяда журналисти и редактори, чийто имена ще откриете в експозицията от периодични издания. На страниците на вестниците свои произведения са публикували не само димитровградските журналисти, но и голяма част от местните поети и писатели.

Експозицията е интересна за широк кръг посетители и ще бъде отворена за посетители до края на месец септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.