Снежана Янева – памет за един народен будител от Димитровград

Социални мрежи

На 1 ноември, родната къща на Снежана Янева в Димитровград е окичена с венец и посланието „Почит към един народен будител”. Този акт засвидетелства уважение и признание към нейната скромна и същевременно вдъхновяваща личност, с която градът и димитровградчани достойно могат да се гордеят. Снежана Янева не е от известните имена, за които звучат фанфари всяка година в Деня на народните будители. Тя обаче е получила признанието на български книжовник и апостол на библиотечното дело у нас, от цялата професионалната общност в България и по света.

В продължение на 30 години димитровградчанката напълно безвъзмездно работи за българското библиотечно дело и издига имиджа му в страната, в Европа и в света. Инициатор е на многобройни инциативи за модернизация на библиотеките като неразделна част от демократичните промени в България. Дълги години е председател на Българската Библиотечна и Информационна Асоциация (ББИА) и Председател на Настоятелството на Фондация „Глобални Библиотеки България“. Снежана Янева свърза библиотеките с много програми в Европа и САЩ, защитава каузата на библиотеките пред българското правителство, в Българския и в Европейския парламент и много други.

Инициативи и събития в следващите три месеца ще напомнят за делото й в създадения от фонд „Снежана Янева“ и фондация „Bcause“ възпоменателен сайт. От него научаваме, че тя е в основата на близките контакти с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и поканата нейни представители да посетят страната ни, след което последва и изпълнението на проекта „Глоб@лнибиблиотеки – България“. Чрез този най-мащабен проект нашите обществени библиотеки промениха съществено своя облик и се превърнаха в центрове за равноправен достъп до информация за всички граждани.

Тя е инициатор за включването на българските библиотеки в международната кампания „Направи зелена твоята библиотека“, в навлизането на най-новите технологии като 3D принтери, роботизирани играчки за забавно програмиране за най-малките, заемането на електронни книги в Американските центрове.

Допринася със своите контакти за участието на българската колегия в комитетите на ИФЛА и Управителния съвет на ЕБЛИДА. Благодарение на нейните усилия ББИА повиши своя авторитет в международен план и създаде трайни контакти с ALA, асоциацията LIBER, Националната комисия за ЮНЕСКО и много други. По нейна инициатива София беше домакин на заседанието на УС на ЕБЛИДА през февруари 2018 г. На това заседание беше приета съвместна декларация на УС на ЕБЛИДА и ББИА във връзка с проекта на Директива на ЕС за авторските права в единния дигитален пазар, станала известна като Софийската декларация.

Снежана Янева беше еталон за всички нас със силно развитото си чувство за честност, справедливост, със своята енергичност и професионално достойнство. Тя никога не направи компромис със съвестта си и с професионалните стандарти в нашата работа. Като председател на ББИА защитаваше авторитета на професията и библиотеките, бореше се за признанието, което библиотекарите не винаги получават. По нейна инициатива бяха направени множество предложения за награждаване на водещи библиотеки и отличаване на най-добрите библиотечни специалисти с наградата „Христо Г. Данов“ и отличията на Министерството на културата, споделят от асоциацията.

Едно от най-значимите дела на Снежана Янева е участието на български библиотеки в Програмата American Corners, която започва преди повече от 15 години по инициатива на Държавния департамент на САЩ. Като Директор на Информационния ресурсен център (ИРЦ) при Посолството на САЩ в София и бивш библиотекар, който никога не спира да мисли за библиотеките, Снежана прегръща веднага идеята.

За приноса й в полза на българската книжовност, съчетан със скромност, доброта и етично отношение, на 15 октомври 2020 г. тя бе удостоена посмъртно от Българската Библиотечно-информационна Асоциация (ББИА) с годишната награда за 2019 г. за цялостен принос и за изключителните ѝ заслуги към развитието и модернизацията на българските библиотеки от 1990 г. до края на 2019 г., когато настъпва и преждевременната й смърт.

Голямата читалня в библиотеката в Димитровград вече е Зала „Снежана Янева“, а паметна плоча и сребрист смърч в лятната й градина, напомнят за делото й.

Снежана Янева – памет за един народен будител от Димитровград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.