Ученичка от „Алеко” и социален работник са Читатели на годината в Димитровград

Социални мрежи

Източник: http://dgnews.eu/

Ученичка от „Алеко” и социален работник са Читатели на годината в Димитровград
 

13-годишната Габриела Гавраилова от ОУ „Ал. Константинов” и социалният работник Панка Грозева бяха отличени с приза „Читател на годината `2018” на Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. Двете получиха специалните награди от секретаря на общината Венета Стоименова и зам.-кметът Яшо Минков, а връчването на призовете стана пред всички съученици на Габи и колектива на библиотеката.

Седмокласничката е редовен читател на детския отдел от 2016 г. За това кратко време, те е изчела стотици книги, най-вече художествена литература, която й е любима. „За миналата година Габи е прочела 300 заглавия от различни жанрове. Винаги е имала сърцато отношение към книгата и словото. Абсолютно заслужена награда, която тя получава след много положен от нея труд”, разаказа на церемонията гл.библиотекар Светла Билярска.

През 2018 г. от заемната на книги за възрастни най-много заглавия – 235 е взела Панка Грозева. Социалният работник е дългогодишен читател повече от 20 години. Тя е приятел на книгата и винаги е имала с грижовно отношение към нея. Панка е една от малкото читатели на които се разрешава вземането на по-голям брой книги наведнъж. Класацията при големите читатели допълват допълват Продан Дойчев с 211 книги и Виолета Янакиева с 204 заглавия.

„Това колко важна е институцията библиотека го показват всички читатели, които пожелавам да се множат. Целият екип на библиотеката дава всичко от себе си, това място бъде една светиня, която ние да уважаваме и почитаме и на която да помагаме доколкото можем. Знанието и словото са онова, което пази българския дух и националното ни самочувствие”, посочи зам.кметът.

На днешната церемония книжовното средище отличи и петима посланици на димитровградската библиотека „Пеньо Пенев”. Грамоти получиха почетния гражданин и доайен на журналистите Димитър Беремски, философът Кирил Георгиев, Марин Коджаиванов, Вирджиния Минчева и дългогодишният библиотекар Здравка Ангелова. Те получиха награди за дарявани ценни издания на библиотеката през годините. Наградите им връчиха директорът по европейски програми в общината Диана Дончева и председателят на комисията по култура Гроздан Грозев.

На церемонията главният библиотекар Валентина Терзиева представи постиженията и дейностите на библиотеката през изтеклата година. Директорът Петко Каневски благодари на целия си екип, на Община Димитровград и на медиите за коректното отразяване инициативите на библиотеката. ”Нещото, което обединява българите това е духовната култура – там няма леви и десни, богати и бедни, а хора които обичат българското слово и фолклор”, заяви на церемонията директорът на библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.