ОТЛИЧИХА ЧИТАТЕЛИ НА ГОДИНАТА И ПОСЛАНИЦИ НА БИБЛИОТЕКАТА В ДИМИТРОВГРАД

Социални мрежи

Източник: https://izvestnik.info/

 Читатели на годината и посланици на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград бяха отличени днес на церемония в институцията. Сред участниците в събитието бяха директорът на библиотеката Петко Каневски, заместник-кметът Яшо Минков, секретарят на Община Димитровград Венета Стоименова, директорът на общинската дирекция по европейски и национални програми Диана Дончева, председателят на комисията по култура в Местния парламент Гроздан Грозев.

Читател на 2018 година, при възрастните, е Панка Грозева, заела 235 книги. На следващите две места са Продан Дойчев и Виолета Янакиева, съответно – с 211 и 204 заглавия.

Читателят на годината, излъчен от Детския отдел на библиотеката, е Габриела Гавраилова, от 7 клас на училище „Алеко Константинов“. Представяне направи завеждащият отдела Светла Билярска, пояснила, че Габриела е записала повече от 300 книги през изминалата година.

В едно време, което е силно противоречиво, нещото, което ни обединява, е духовната култура, заяви Петко Каневски. Класацията Читател на годината е пример колко важно е да почитаме Храма на словото, на изкуството и знанията, сподели Яшо Минков, който пожела читателите в библиотеката да бъдат все повече. Венета Стоименова, пък, пожела на всеки един от тях да бъде окриляван от любовта към книгите през целия си жизнен път.

С грамоти „Посланик на библиотеката“ бяха отличени д. ф. н Кирил Георгиев, почетният гражданин на Димитровград Димитър Беремски, Марин Коджаиванов, Вирджиния Минчева, Здравка Ангелова. Те се връчват за това, че са дарили редки и ценни издания, както и за съпричастност към дейността на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ през отминалия период.

Кратък обзор за дейността през 2018 г. направи главният библиотекар Валентина Терзиева. Тя отчете, че институцията бе отличена с престижната награда Библиотека на годината за 2017 г. Посочи още, че през 2018 г. в библиотеката са регистрирани за читатели 1554 човека, като са отчетени 23 329 посещения.

Въпреки всеобщото схващане, че хората четат все по-малко, радваме се да отбележим, че сме обслужили нашите читатели с 50 329 тома книги. Това е с около 200 тома повече, спрямо предходната година, подчерта Терзиева.

През изминалата година са проведени над 60 прояви – представяния на книги и автори, изложби, работилници, инициативи за насърчаване на четенето и много други. По общинската програма „Димитровград на младите“ е реализирана тийн зона, а по финансиран от Министерството на културата проект е обновен фондът с нови книги на стойност 3000 лева. Разнообразни и интересни прояви подготвяме и през настоящата година, споделиха още от Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.