Библиотеката в Димитровград отчете успешна 2018 г., заела над 50 000 тома книги

Социални мрежи

Източник: http://dgnews.eu/

Библиотеката в Димитровград отчете успешна 2018 г., заела над 50 000 тома книги

 Една изключително успешна 2018-та година отчете Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград по време на днешната церемония по връчване на наградите „Читател на годината `2018”. След получената престижна награда на Българската библиотечно-информационна асоциация „Библиотека на годината за 2017 г.“, през миналата година книжовното средище е обслужило 23 329 потребители с 50 326 тома книги, което е с близо 200 тома повече спрямо 2017 г.

„През изминалата година продължихме активната си дейност и затвърдихме и надградихме постигнатото. През 2018-та в библиотеката са регистрирани за читатели 1554 човека, които са повече въпреки всеобщото схващане, че българина чете все по-малко”, съобщи главният библиотекар Валентина Терзиева. Положителната статистика допълват организираните от книжовното средище над 60 прояви за година – представяне на книги и автори, изложби, работилници, инициативи за насърчаване на четенето, прожекции на филми и много други.

„През летните месеци реализирахме летни програми за деца и тийнейджъри, продължи сътрудничеството ни със Софтуерния университет като отново предложихме безплатни курсове по начално програмиране, стартирахме училище за родители, основахме клубове по плетене и гобленарство, литературен клуб за тийнейджъри, обучения по програмиране с робота Финч и още много други разнообразни прояви, насочени към различните възрастови групи”, обобщи Терзиева.

В края на годината библиотеката е спечелила и два проекта. Единият е финансиран от Община Димитровград по Програма „Димитровград на младите“ за обособяване на тийн зона, а вторият е финансиран от Министерство на културата, за закупуване на нови книги на стойност 3000 лева. „Книгите вече са във фонда ни и са свободни за заемане. За тази година сме подготвили също толкова разнообразна програма, с която целим да задоволим нуждите и желанията на нашите ползватели.”, увериха от библиотеката днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.