Кин Стоянов разказа истински истории за Радой Ралин и „Люти чушки”

Социални мрежи

Истинската история на книгата на Радой Ралин „Люти чушки” бе разказана от неговия син Кин Стоянов в Градска библиотека „Пеньо Пенев” – Димитровград. Журналистът и писател гостува в рамките на Националната библиотечна седмица, навръх празничния 11 май. Пред ценители на таланта на Ралин, синът сподели любопитни истории за живота и творчеството на неповторимия сатирик, от чието рождение се навърши столетие на 23 април тази година.

Книгата „Люти чушки” е издадена през 1968 г., но изтеглена от книжарниците преди да се продаде целия тираж. От това първо издание все пак са продадени около 6-7 хиляди броя, но днес то е антикварна рядкост. През 1983 и 1990 години в Париж „Люти чушки” се преиздава.  Книгата включва известни епиграми по актуални теми. Някои са преиначени и измислени от самия Ралин и представляват остра сатира към непоклатимата тогавашна власт.

Кин Стоянов припомни, че преди първото издание на „чушките”, Ралин издава две книжки с епиграми и сатирични стихотворения, които също са покосени от цензурата, спрени и инкриминирани. В голямата си част сборника с народни епиграми „Люти чушки” е изваден от томовете с народни умотворения, които Петко Р. Славейков събира през целия си живот. По този начин Ралин решава да покаже, че сатирата към властта се създава от народа.

Карикатурите в „Люти чушки” са на Борис Димовски и точно една от тях става причина да се забрани книгата. Недоброжелатели угоднически успяват да внушат, че опашката на нарисуваното от художника прасе е всъщност подписа на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков. Книгата е подложена на унищожителна критика, вестник „Литературен фронт” публикува тежка статия на Богомил Райнов, и реакцията не закъснява.  Сатирикът е реабилитиран след 6 години. Той бе пословичен в отказа си да получава незаслужено отличия и винаги е бил на страната на народа.

Кин Стоянов разказа и за други опити на представители на тоталитарния режим да възпрат таланта на големия български сатирик. „Не посмяха да изселят семейството ни, но баща ми бе посъветван да си вземе няколкомесечен „творчески” отпуск извън София. Властта не се страхуваше, но се съобразяваше с Радой Ралин”, призна синът му. На срещата Кин Стоянов сподели, че все още не е заснет написания от баща му сценарий за филм за Васил Левски и разказа още много лични и забавни истории, свързан с неговия баща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.