Библиотеката отличи журналисти чели приказки на деца в кампания

Социални мрежи
Източник: http://dgnews.eu/
Библиотеката отличи журналисти чели приказки на деца в кампания

 

Общо 440 деца от детските градини в община Димитровград са участвали в Маратон на четенето на приказки, което се проведе от 2 до 23 април. С образователната инициатива Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград се включи в 14-ото издание на националната кампания, организирана от Националната библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

Тази година на децата в градините и в детския отдел на библиотеката наред с библиотекарите четоха журналистите Делян Аврамов, Росен Тодоров, Христо Цветков, Димитър Тодоров и Милена Николова, както и доброволецът Наталия Делчева и Здравка Ангелова от читалище „Култура 2002”. Днес директорът на библиотеката Петко Каневски връчи за участието им грамота и часовник.

„В маратона четохме народни и по-нови приказки, организирахме задачки и викторини. Децата истински се забавляваха, чакаха ни с отворени възприятия. Групи идваха при нас, ние ходихме на места при тях. Децата имат необходимост от подобно четене, защото в семейството обикновено е рядкост”, сподели Билярска.

На днешния брифинг главния библиотекар Валентина Терзиева и ИТ специалистът Ирина Райкова отчетоха два успешно приключили проекта на димитровградската библиотека. Единият е „Библиотека за тийнейджъри”, в рамките на който бе създаденото творческо пространство (мейкър спейс) и зона за тийнейджъри, и финансиран по общинската програма „Димитровград на младите“. Другият е свързан с изнесено обучение на малки ученици с роботите Финч, дарени от американското посолство чрез Българската библиотечно-информационна асоциация. Обучението се е провело в Меричлери и село Крепост в периода от февруари до началото на април т.г. при голям интерес на децата, сподели Ирина Райкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.