440 деца обхванаха в маратонско четене на приказки

Социални мрежи
Източник: https://izvestnik.info/
 По инициатива на библиотеката в Димитровград, отчела и други успешни проекти

Близо 440 деца от детски градини в Димитровград бяха обхванати от маратонско четене на приказки, в определени дни през април месец. Инициативата бе на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград, свързана с Националния маратон на четенето, започнал на 2 и приключващ на 23 април. Проявата, провеждана за поредна година, е свързана с рождението на Ханс Кристиан Андерсен – на 2 април.

Подробности, за Димитровград, даде гл. библиотекар в Детския отдел Светла Билярска , направила плана за маратонското четене. Участваха още директорът на библиотеката Петко Каневски, гл. библиотекар Валентина Терзиева и ИТ специалистът Ирина Райкова, които обясниха и за други проекти.

В тази забавна история ние четохме народни и по-нови приказки, организирахме задачки и викторини. Децата истински се забавляваха, чакаха ни с отворени възприятия. Те имат необходимост от подобно четене, защото в семейството обикновено е рядкост. Организирахме нещата на разменни начала – те идваха при нас, ние ходихме при тях…, обясни Билярска. Участници в четенето бяха журналисти и други представители на институции, сред които Росен Тодоров, Милена Николова, Христо Цветков, Димитър Тодоров, Делян Аврамов, Здравка Ангелова, Наталия Делчева.

Ирина Райкова разказа за проект, обхванал малки ученици, свързан с роботчетата финч. Библиотеката получи преди време 5 такива, а преди дни – още 5, от Американското посолство, чрез Българската библиотечно-информационна асоциация. Проектът започна през февруари и завърши в началото на април, като са направени по 10 занятия в Меричлери и село Крепост. Идеята беше да достигнем до деца в по-малките населени места. С останалите многократно сме правели демонстрации за работа с робота финч. Отворени сме и за още деца, подчерта ИТ специалистът.

Валентина Терзиева разказа за друг проект, свързан с участието на тийнейджъри, реализиран по общинската програма „Димитровград на младите“, който също приключи успешно миналия месец. Целта му бе да създадем благоприятни условия за младите хора и да направим библиотеката за тях привлекателно място. Да могат да прекарват свободното си време при нас, да се себеизразяват и да творят, сподели Терзиева. Няколко са основните неща, реализирани по проекта, поясни тя. Обособено е мейкър спейс /пространство за работа/ с различни инструменти, както и тийн зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.