СРЕЩА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА ЗА ЛЕВСКИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В БИБЛИОТЕКАТА

Социални мрежи
 Среща разговор с проф. Ивайло Христов и представяне на книгата му „Публичният образ на Васил Левски: Медийни полемики и обществени дебати“ ще се проведе в Димитровград. Това ще стане на 27 февруари от 17:30 часа в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, канят от институцията.

Книгата проследява посмъртната съдба на Апостола в българското национално съзнание. Разкрит е начинът, по който се формира и променя представата за Левски, каква е ролята му в българската история и душевността на нашия народ, какъв е фокусът, през който различните епохи и идеологии четат наследството му, има ли мостове и приемственост между тях. Независимо от идейните и естетически предпочитания на авторите, всички търсят „своя Левски“. Тенденция, която не се наблюдава при други значими фигури в националния исторически пантеон… Защо точно в Левски се концентрира всебългарската почит, пита Ивайло Христов.

Той е роден на 25 април 1970 г. в Горна Оряховица. Завършва българска филология в Софийския университет. Започва научната си дейност в Института по литература към БАН, където през 2009 г. става старши научен сътрудник II степен. През 2011 г. е избран за доцент по „История и журналистика и „Народопсихология“, а през 2014 г. му е присъдена научна степен „доктор на науките“. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.