Социални мрежи

Каравеловци се срещнаха с детския писател Виктор Самуилов

Източник: http://dgnews.eu

Каравеловци се срещнаха с детския писател Виктор Самуилов

Среща с детския писател Виктор Самуилов имаха днес ученици и преподаватели от димитровградското СУ „Любен Каравелов“. Желаещите да разговорят с автора на множество книги за деца и възрастни и хумористични творби едва се побраха в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

В началото писателят бе удостоен със значка по повод 60-ата годишнина от създаването на училището. „Радваме се че ни уважихте и станахте част от нашия празник”, благодариха организаторите на днешната инициатива.

„Много ви благодаря за милата покана, която получих от вашата учителка Стела Иванова. Реших че не мога да откажа, въпреки че все по трудно пътувам. Аз също съм каравеловец, но от софийския квартал „Коньовица”. Моето училище също носи името на „Любен Каравелов”. Нека каравеловци се множим все повече и повече. Желая ви весел празник”, сподели в началото Виктор Самуилов. Той се бе подготвил да чете отбрани свои творби, но децата го изненадаха със своя програма. Учениците нетърпеливо рецитираха негови стихове, а желаещите извиха цяла опашка пред микрофона. Срещата продължи с разговори между писателя и учениците, които га засипаха с въпроси за неговите творби, за детското творчество и др.

Виктор Самуилов е български писател и поет, преводач от руски език и сценарист. Има издадени четири стихосбирки, четири сатирични книги и над 10 детски книги. Част от неговите стихове са известни като песнички, благодарение на композитора Хайгашот Агасян. Самуилов е бил редактор във вестник „Народна младеж“ и списание „Български воин“. Сценарист е на анимационни филми. Заедно с Доньо Донев и Димитър Бежански, той е основател на хумористичния седмичник „Тримата групаци“, издаван през 90-те години на миналия век.

Виктор Самуилов е отличаван за цялостен принос в детската литература и в детското книгоиздаване. Носител на националните награди в различни категории „Петко Р. Славейков“,  „Константин Константинов“ и „Христо Г. Данов“. Носител е нанаградата на Международния център за югоизточна европейска литература за деца и юноши заедно със сръбския писател Владимир Андрич. През таи година той е номиниран за международната Мемориална награда „Астрид Линдгрен”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.