Социални мрежи

Отличиха най-добрите есета в конкурса „Моята библиотека на бъдещето“

Източник: www.dgnews.eu
Отличиха най-добрите есета в конкурса "Моята библиотека на бъдещето"
 

Ивета Георгиева от 9 клас на ПМГ „Иван Вазов” спечели конкурса за есе на тема „Моята библиотека на бъдещето“, обявен от димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” през януари. Днес културният институт връчи награди на петте най-добри ученически есета с иновативни идеи за превръщането на библиотеката желано място за младите хора.

Ивета е спечелила журито с една от идеите си – създаване на „тийн съвет” към библиотеката, в който да участват ученици от всички училища в общината. Първото й място и донесе награда таблет. 16-годишната ученичка е членовете на съвета да привличат младите хора към книгите като им презентират определени творби на различна тематика. „С есето си исках да допринеса за промяната все повече млади хора да четат книги и библиотеката да стане място за срещи и разговори помежду ни”.

На второ място в конкурса е отличено есето на деветокласничката от същото училище Славея Славчева, която получи за награда външна батерия. На трето място бе отличена Едита Димитрова от 6а клас на ОУ „Пенчо Славейков”, която получи геймърска мишка.

Две поощрителни награди книги, тефтери и химикали бяха връчени на Траяна Иванова и 10-годишният Станимир Славчев, който бе най младия участник в конкурса. И двамата автори са под определената най-ниската възрастова група в конкурса – 13 години.

Наградите връчиха главните библиотекари Валентина Терзиева и Светла Билярска, и димитровградския поет Демир Демирев, който подари на всички отличени своята последна стихосбирка. Благодарности към всички отправи и директорът на димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” Петко Каневски.

Припомняме, че конкурсът бе част от стартиралата в началото на годината кампания на димитровградската библиотека за популяризиране и разширяване на нейната дейност. Той бе организиран по инициатива на главния библиотекар Валентина Терзиева, която предприе и проучване сред младите хора за превръщането на библиотеката в притегателен център за младите хора. Съдействие за провеждането на анкетата из училищата оказа Общинският ученически парламент към Детския и младежки център в Димитровград. В проучването се включиха младежи на възраст между 14 и 19 години, а в конкурса за есе участваха 12 творби.

„Есетата на всички са прекрасни. Повечето от участниците споделяха, че имат нужда от място където да общуват свободно без ограничения, и ние ще им го осигурим в най-скоро време. Всяка една идея при възможност ще бъде реализирана. Ивета ни впечатли не само с това, че е написала есе с много идеи, но с това тя е готова и да даде своя принос към нейното реализиране. Вече има съмишленици в лицето на своите приятелки –  Калина и Стояна, които ще са в основата на бъдещия „тийн съвет”, заяви Валентина Терзиева. Отличените есета ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката и на фейсбук страницата. Атвторите им ще ползват услугите безплатно през цялата година.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.