Петър Шарков разкри лечебните свойства на билките и меда

Социални мрежи
Източник: http://dgnews.eu/
Петър Шарков разкри лечебните свойства на билките и меда
 

Лечебните свойства на билките разкри димитровградския пчелар и билколечител Петър Шарков. Срещата разговор с него бе организирана от Народно читалище „Култура-2002“ и градска библиотека „Пеньо Пенев“ по повод Еньовден. 82-годишният Шарков е автор на 14 книги за народната медицина и природното лечение, които могат да се прочетат в библиотеката. Лечението с билки и мед, което прилага Петър Шарков наследил от своето семейство билколечители от село Гайтаниново в Пиринския край.

Едни от най-добрите природни лекове са пчелното млечице и клеевата тинктура. Лечителят сподели и изпитана рецепта за справяне с диабета. Тя се приготвя като 33 узрели диви кестена се счукват (без кората), и се смесват със силна домашна ракия – над 65-градусова. След като престоят 40 дни на тъмно лекът се приема на капки – като първите два дни се пият 3 пъти по 20 капки, и ако няма странични ефекти, дозата се увеличава на по 30 капки. Според лечителя до 10 дни кръвната захар се нормализира.

Друг лек на лечителя спрямо диабета е пиенето на вода, престояла до пчелен кошер. Йонизираната вода се приема нормална и това спочага за нормализиране на кръвната захар, разказа Шарков. Той запозна присъстващите с различни билки и техните лечебни свойства:

Тревата „троскот” се използва при проблеми в храносмилателната система.

Еньовче – помага при ревматични болки, висока температура, ще помогне за пристъпи на епилепсия, цистити, бъбречни болки, язва и др.

Маточина – успокоява нервната система и помага за добър сън

Златна пръчица – помага при камъни в бъбреците и подобрява перисталтиката

Жълт кантарион – тази билка се бори с възпалителните процеси в организма

Бял равнец – това е билката, която лекува хемероиди

За поддържане на добро здраве лечителят препоръчва ежедневният прием на качествен пчелен мед да е 60 грама, а при здравословни проблеми дозата да е двойна. „Подслаждайте чаят си с мед, след като изстине, защото при температура над 40 градуса меда загубва по-голяма част от лечебните си свойства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.