Библиотеките имат своето място, роля и значение в развитието на обществото 

Социални мрежи

Международна научна конференция „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“ проведе Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на 9 и 10 май в Димитровград, по повод своята на 70-годишнина. Над 80 участници от пет държави, между които Финландия, Хърватска, Сърбия, Северна Македония и България, представиха 20 доклада и презентации за дигитализацията, устойчивото развитие и обществената роля на библиотечните институции. Конференцията се проведе в рамките на XVII Национална библиотечна седмица „Устойчиви библиотеки за устойчиво развитие“, под патронажа на кмета на община Димитровград Иво Димов.

Форумът бе открит в Деня на ученическото самоуправление с приветствия от заместник-кмета на Димитровград Яшо Минков и дванадесетокласника от ПМГ „Иван Вазов“ Теодор Казаков в зала „Гросето“ на Община Димитровград. Приветствия към участниците поднесоха председателят на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) доц. Анета Дончева и изпълнителният директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“ Спаска Тарандова. И двете подчертаха, че димитровградската библиотека е сред водещите библиотеки в страната с впечатляваща и активна дейност, а екипа ѝ се справя успешно с новите предизвикателства.

Конференцията започна с доклад на тема „Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград: 70 години близо до хората“, представен от нейния директор Валентина Терзиева. Презентации по актуални теми представиха още Мариане Линдблад, директор на библиотеката в Порнайнен, Финландия; Aлбена Милев от Народна библиотека „Детко Петров“-Димитровград, Сърбия; Сузана Помпер, директор на библиотеката в град Кутина, Хърватия; Аница Милева и Гонца Анастасова от библиотеката в град Струмица, Северна Македония; доц. Анета Дончева, председател на ББИА; Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“; доц. Юлия Савова и доц. Евгения Русинова от УниБИТ; Веселина Георгиева от Централна библиотека на БАН, както и представители на библиотеките в Хасково, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Силистра, Симеоновград, Пещера и Асеновград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.