Премиера на първата стихосбирка на Дани дел Нико се състоя в библиотеката

Социални мрежи

Първата си поетична книга „Когато заспиват щурците…“ представи Йорданка Николова в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. В дебютната си стихосбирка авторката се представя с творческия си псевдоним Дани дел Нико. „Повечето от стихотворенията в тази книга са писани в моята младост. Други през последните една-две години. Надявам се скоро да представя и  първия си роман”, сподели Дани дел Нико вълнението си с аудиторията.

Поетесата и дебютната й стихосбирка представи поетесата Вили Ро. „Стихосбирката е многообразна, сътворена е от 7 цикъла, разгърнали различни състояния на душевността. Когато в „Безсъниците” на „Самотата” и на „Невъзможната любов”, изкристализира живата „Любов”, показала „Коя съм аз” и стига до „Равносметката”, избуяват „Проблясъците” на самия живот и тогава осъзнаваме песента на щурците и разбираме времето”, сподели пред пълната зала Вили Ро.

Тя бе категорична, че с тази книга се ражда нова поетеса с осезаема емоционална чувствителност и сензитивност. Елегантна, естетизирана, фино престъпваща, с философска ефирност.

Именно такива стихове прозвучаха през вечерта, прочетени от авторката, а средствата от откупените книги на премиерата, бяха дарени на сдружение „Самаряни” – Ст. Загора в помощ на жертвите на домашно насилие.

Музикално оформление на вечерта бе поверено на музиканта Диан Дончев-Дидо.  

Книгата „Когато заспиват щурците…” спечели финансиране от Община Димитровград в конкурса за книгоиздаване през 2021 г. Премиерата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии 2022“. Събитието се организира от Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград в партньорство с Клуба на дейците на културата – Димитровград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.