Откровено за психичното здраве дискутираха в димитровградската библиотека

Социални мрежи

Специалисти и граждани разискваха важни и актуални въпроси за психичното здраве на среща-разговор в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград. Дискусията бе открита от директора на библиотеката г-жа Валентина Терзиева и премина под надслов „Откровено за психичното здраве“. Водещи на беседата бяха клиничния психолог д-р Глория Петрова и социалния експерт Татяна Русева от Центъра за психично здраве в Пловдив. Те споделиха случаи от дългогодишната си практика и обмениха опит за консултативната работа, социална рехабилитация и груповата и индивидуална психотерапия, с психолози и социални работници от Димитровград.

Коментирани бяха възможностите за генетични изследвания у нас на определени заболявания; обучението на хора за подкрепа на техни близки с психичен дискомфорт; новата система за ТЕЛК и др. Каква е разликата между невроза и психоза, какви са първите симптоми на деменцията, как да се разпознават симптомите на различни заболявания, какво е аутизъм и как да се преборим с депресията, бяха част от дискутираните въпроси.

Специалистите коментираха, че българина все още трудно се доверява на психолози и на ефекта от техните съвети, тъй като предпочита традиционната медицина, при която се лекува с медикаменти. Те посъветваха възрастните да избягват с поставянето на етикети на хора, особено към деца, чиято психика е по-крехка и ранима, защото това може да даде трайно негативно отражение в бъдеще.

Събитието се организира съвместно с Центъра за временно настаняване в Димитровград по повод Световния ден за психично здраве, който се отбелязва на 10 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.