Първият учебник по астрономия и книга с илюстрации на Илия Бешков показа Библиотеката

Социални мрежи

Първият учебник по астрономия на Аврам В. Досев, издаден през 1906 г., и „Астрономия за народа” с илюстрации от известния български художник проф. Илия Бешков, бяха част от гостуващата в Библиотеката изложба „Българска астрономическа книга”. Експозицията бе предоставена от Народна астрономическа обсерватория с планетариум „Джордано Бруно” в Димитровград. Представянето ѝ пред по-широк кръг читатели през Националната библиотечна седмица бе по повод 60 години от откриването на първия планетариум в България и на Балканския полуостров.

В изложбата бяха представени само 65 тома научна и популярна литература по физика и астрономия на български автори, датираща от началото на ХХ век до наши дни. Експозицията от над 180 тома е събирана и съхранявана през годините от дългогодишния директор на планетариума Димитър Кокотанеков и е постоянна изложба в димитровградската обсерватория, ползвана в помощ при обучението по астрономия. 

В Библиотеката бяха представени 36 български автори, написали учебници по астрономия за средни училища (1906 – 2004); учебници за ВУЗ (1940 – 2017); Научно-популярна астрономия (от 1923 г. до наши дни); и Астрономия за деца (1960 – 2017).

Изложбата предизвика интерес сред ученици, учители и любители на космическата наука с уникалните си издания. Тя бе посетена и от организаторите и гостите на семинар-дискусията на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще“, която се проведе на 12 май 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.